Mindent elsodor az árvíz Coloradóban

heves esőzés, áradás, Árvíz Colorado államban
Vágólapra másolva!
A Szikás-hegységben tomboló ítéletidő miatt két várost öntöttek el a folyók, több ezer embert kellett kimenteni házaikból, eddig négy halálos áldozatot találtak. Colorado mellett a szomszédos Új-Mexikóban is megkezdődtek a kitelepítések. 
Vágólapra másolva!
Légi felvétel a Colorado állambeli Longmont egyik elöntött részéről Forrás: MTI/AP/John Wark

Több mint hetven éve nem látott mennyiségű eső zúdult Boulder környékére Colorado államban, a várost kettészelő folyó megáradt, és a Sziklás hegységben fekvő település pedig elszakadt a külvilágtól. Megszűnt az ivóvíz- és áramellátás, valamint szünetel a telefonszolgáltatás, Lyons városában pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Itt derékig áll a víz és kétezren a házaikban rekedtek, a Nemzeti Gárda tagjai sietnek mentésükre katonai helikopterekkel. A hatóságok 172 embert még keresnek, a négy halálos áldozat közül kettőt az autójával együtt sodort el az ár.

Az egy hete tartó esőzések miatt kiléptek medrükből a folyók Forrás: AFP/Getty Images/Dana Romanoff

A szomszédos Új-Mexióban is tombol az ítéletidő, százakat kellett kitelepíteni otthonukból. Barack Obama elnök a vészhelyzet miatt rendeletet írt elő a szövetségi támogatásról tizennégy coloradói és három új-mexikói megyében. Egy hete tartanak a viharos esőzések, Colorado államban 1976 óta nem voltak ilyen súlyos árvizek.