Rabolt, levágják az egyik kezét és lábát

Vágólapra másolva!
Az emberi jogokat védő és értük harcoló Amnesty International követeli a jemeni hatóságoktól, hogy ne csonkolják egy elítélt férfi végtagjait.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította Jement, hogy ne hajtsa végre a kettős végtagcsonkolást egy rablás miatt elítélt férfin, és vessen véget a testi fenyítéssel járó kegyetlen büntetéseknek.

A szervezet szerint a jemeni bíróság vasárnap azt az ítéletet hozta, hogy le kell vágni egy rablás miatt elítélt egyik férfinak a jobb kezét és a bal lábát. Hat cinkostársára börtönbüntetést szabott ki a törvényszék.

Az AI közleménye szerint a jemeni hatóságoknak azonnal enyhíteniük kell a végtaglevágásra ítélt férfi büntetését. "A csonkolás kegyetlen, kínzásnak minősülő büntetés, a nemzetközi jog szerint bűncselekménynek számít" - figyelmeztetett közleményében az AI, amely szerint a kettős végtaglevágás tíz év óta az első ilyen büntetés Jemenben. Az AI emlékeztet arra, hogy Jemen is aláírta azt a nemzetközi konvenciót, amely tiltja a kínzást és más, embertelen és megalázó bánásmódokat, köztük a testi fenyítés alkalmazását az elítéltekkel szemben.

Az iszlám törvénykezés, amelyből a jemeni igazságszolgáltatás is táplálkozik, lehetővé teszi, hogy levágják a jobb kezét és bal lábát annak, aki rablótámadást követ el.