Lelőttek egy orosz diplomatát Abháziában

Vágólapra másolva!
Egy ismeretlen fegyveres agyonlőtte otthona előtt az abház orosz nagykövetség első titkárát.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen fegyveres agyonlőtt egy magas rangú orosz diplomatát hétfőn a Moszkva által támogatott szakadár grúziai területen, Abháziában. Dmitrij Visernyevet, az abház fővárosban, Szuhumiban működő orosz nagykövetség első osztályú titkárát moszkvai idő szerint reggel 8 óra 30 perckor lőtték le, amikor kihajtott ideiglenes otthona garázsából - idézte az Interfax orosz állami hírügynökség a helyi rendőrség szóvivőjét.

Visernyev felesége is az autóban tartózkodott, a támadás során ő is megsebesült, kórházba szállították. Alisa Bigvava városi ügyész közölte, hogy előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés, emberölési kísérlet, valamint tiltott fegyverbirtoklás gyanújával indítottak nyomozást az elkövető ellen. A támadás indítéka egyelőre ismeretlen, az orosz külügyminisztérium nem nyilatkozott.

A magas bűnözési és korrupciós rátáiról is ismert Abházia véres harcok után az 1990-es évek elején szakadt el Grúziától. Tbiliszi 2008-ban háborúban próbálta meg visszaszerezni másik szakadár területét, Dél-Oszétiát, és katonai lépéseket tett Abházia irányában is. Moszkva - amely addigra egyértelmű katonai, politikai és gazdasági befolyásra tett szert a két területen - a védelmükre kelt, megsemmisítő vereséget mért a grúz hadseregre, majd elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. Az orosz példát mindazonáltal csak Nicaragua, Venezuela és Nauru követte.