Iráni kémet foghattak el Izraelben

Vágólapra másolva!
Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet azt állította vasárnap, hogy elfogott egy iráni származású belga állampolgárt, aki vélhetően Izraelről kémkedett Iránnak.
Vágólapra másolva!

A Sin Bet közölte: Ali Manszúri belga-iráni üzletember beismerte, hogy tavaly lépett be a befolyásos iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erő nevű elitalakulatába. Ezután Izraelbe küldték, hogy vállalkozást alapítson, és annak leple alatt izraeli és nyugati célpontokról gyűjtsön információkat. Szolgálataiért egymillió dollárt ígértek neki az irániak.

A belbiztonsági szolgálat azt mondta, hogy Manszúri szeptember hatodikán érkezett Izraelbe belga útlevéllel, amelyben az Alex Mans név szerepelt. Öt nappal később az izraeli nemzetközi repülőtéren vette őrizetbe a Sin Bet, amikor egy Európába tartó repülőgépre készült felszállni. Számos izraeli helyszínről készült fotót találtak nála, amelyek "érdekelhetik az iráni hírszerzést".

A Sin Bet által közzétett amatőr felvételeken többek között látható egy, a Tel Aviv-i amerikai nagykövetség mellett lévő kávézó, a nagykövetség épülete felülnézetből és a repülőtér csomagkiadó folyosója.

Teherán hivatalosan nem kommentálta az esetet, az iráni állami televízió azonban "Irán-ellenes propagandának" nevezte az üzletember őrizetbe vételét, éppen az izraeli kormányfő Barack Obama amerikai elnökkel esedékes találkozója előtt.

A Sin Bet tagadta, hogy az időzítésnek bármi köze lenne Netanjahu amerikai útjához. Az izraeli politikus hétfőn a Fehér Házba látogat, kedden pedig beszédet tart az ENSZ Közgyűlésében.

Izrael aggódva figyeli az Egyesült Államok és Irán közötti békülékeny hangnemet. A jeruzsálemi kormányzat úgy gondolja: Irán taktikai okokból kezdett közeledni a nyugati államokhoz, hogy időt nyerhessen, és enyhítsék az ellene bevezetett nemzetközi szankciókat, miközben továbbra is nukleáris fegyver előállításán dolgozik. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja békés célokat szolgál.

Netanjahu amerikai útja megkezdése előtt úgy nyilatkozott: a látogatás célja, hogy "megmondja az igazat a mézes-mázas beszéddel és a mosolyok rohamaival szemben". Ezzel Irán nyugati országokhoz intézett diplomáciai lépéseire célozva.

Ez volt az izraeli kormány első reakciója az amerikai elnök és Haszan Róháni iráni államfő pénteki telefonbeszélgetése óta. Több mint három évtizede, az iráni iszlám forradalom óta ez volt az első telefonos kapcsolatfelvétel a két ország vezetői között.