Vágólapra másolva!
Barack Obama egészségügyi reformcsomagját másodszor utasítja el a republikánus többégű képviselőház, enélkül viszont a demokrata szenátus megtorpedózza a jövő évi költségvetést. Ha nem lesz megegyezés, fizetésképtelenné válik a kormány és bezárnak a szövetségi intézmények. 
Vágólapra másolva!

Újabb lépéssel közelebb került a fizetésképtelenséghez az Amerikai Egyesült Államok kormánya, miután a republikánus többségű képviselőház olyan átmeneti költségvetést fogadott el, amely megvonná a finanszírozást Barack Obama elnök egészségügyi reformjától. A legközelebb hétfő délután ülésező, demokrata többségű szenátus már korábban jelezte, hogy az Obamacare elnevezésű csomag megvétózása esetén drasztikus lépéshez folyamodik: nem fogadja el a kormányfinanszírozások folytatását. Ez azzal jár, hogy ideiglenesen bezár a legtöbb szövetségi intézmény, csak az állam alapvető működéséhez legszükségesebbek folytatják munkájukat. A képviselőház már felkészült erre az Amerikában shutdown-nak nevezett eshetőségre, és törvényben biztosítja a katonák járandóságának folyósítását október elseje, a 2014-es pénzügyi év kezdete után is.

Legutóbb 1995. december 16. és a 1996. január 6- között állt le szövetségi kormány működése, szintén költségvetési viták miatt. 2011-ben az adósságplafonnal kapcsolatos szembenállás juttatta kis híján technikai csődbe az Egyesült Államokat, ami megrendítette az amerikai gazdaságba vetett nemzetközi bizalmat. Idén az Obama választási programjának középpontjában álló Betegvédelmi és megfizethető betegellátási törvény (PPACA) áll a viták kereszttüzében, amely 30 millió eddig nem biztosított amerikaira terjesztené ki az ellátást. A képviselőház most utasítja el másodszor a tervezetet, de az első alkalommal, szeptember 27-én a felsőház még vissza tudta hozni a költségvetésbe az Obamacare finanszírozást.