Az IKEA-vagyonon veszett össze a Kamprad-család

Vágólapra másolva!
Elveszített családi per miatt vonult vissza Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója. Egy megjelenés előtt álló könyv szerint 20-30 milliárd svéd koronától esik el a bútorcég vezetője.
Vágólapra másolva!

Fiaival keveredett perbe az IKEA svéd bútorgyártó 87 éves alapítója. A tulajdonjogokról és a forgalomról indított jogvitát elvesztette Ingvar Kamprad, ezért vonult vissza a konszern irányításától - írta a Dagens Industri című svéd gazdasági napilap a nagyvállalatról szóló, szeptember végén megjelenő könyvre hivatkozva. (Az IKEA alapítójáról szóló korábbi profilunkat itt olvashatja.)

Az IKEA útja a jövőbe című könyv szerzője, Lennart Dahlgren hosszú éveken át dolgozott a cégnél. A könyvet egy újságíró és egy közgazdász segítségével írta. Szerinte a svéd iparmágnás három fia, Peter, Jonas és Mathias amerikai ügyvédek segítségével követelt apjától 20-30 milliárd svéd koronát.

Legendásan szerényen él az IKEA atyja

Amint Kamprad számára világossá vált, hogy három fiával szemben a hatályos ítélet alapján alulmaradt, dühkitörések és depresszió között ingadozott, majd kísérletet tett arra, hogy alkut kössön a nyertes családtagokkal. A napilap szerint Dahlgren sosem értette meg, miért rejtegette Kamprad az IKEA tulajdonviszonyait a nyilvánosság elől. "Soha senki sem irigyelte a vagyonát mindazok után, amit létrehozott" - mondta a könyv szerzője.

Kamprad 37 éve él - legendásan szerényen - Svájcban, ahol a leggazdagabbként tartják számon. Júniusban bejelentette, élete utolsó napjait szülőhazájában szeretné tölteni. Fiai társaságában sosem jelent meg nyilvánosan. A Dagens Industri szerint a Kamprad-család egyetlen tagja sem kívánt reagálni a könyv állításaira.