Vágólapra másolva!
Az április végén megalakult római kormány öt minisztere szombaton este közös nyilatkozatban jelentette be, hogy lemond, felbontva ezzel a nagykoalíciót. A PdL párt miniszterei Berlusconi kérésére válaszul mondanak le, de a miniszterelnöktől kapott ultimátumot is vállalhatatlannak tartják.
Vágólapra másolva!

Enrico Letta miniszterelnök azonnali konzultációt kezdett Giorgio Napolitano államfővel. Letta parlamenti bizalmi szavazást sürgetett, hogy "a pártok az ország előtt tisztázzák a helyzetet".

A PdL (Szabadság Népe) minisztereit Silvio Berlusconi kérte fel szombaton a lemondásra. Angelino Alfano, belügyminiszter, a PdL főtitkára nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a döntést a pénteki kormányülés után hozták meg, amelyen Enrico Letta miniszterelnök ultimátumot adott a PdL-nek: vagy támogatja a koalíciót, vagy távozik. Berlusconi Letta ultimátumát elfogadhatatlannak nevezte. A jobbközép párt államtitkárai is felajánlották a lemondásukat.

A távozó Alfano, Nunzia De Girolamo agrárminiszter, Beatrice Lorenzin egészségügyi, Maurizio Lupi közlekedésügyi és Gaetano Quagliariello, az alkotmányos reformokért felelős miniszter hivatalosan még nem nyújtotta be lemondó levelét.

Berlusconi mentelmi jogával kezdődött

Az éppen öt hónapos Letta-kormányt augusztus elsejétől fenyegette a bukás veszélye, amikor a semmítőszék Berlusconit adócsalásért jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Berlusconi azóta többször hangoztatta, hogy ettől függetlenül a PdL támogatja a kormányt. Az események a héten gyorsultak fel: a PdL szenátorai és képviselői szerdán bejelentették, hogy együttesen lemondanak, ha a parlament mentelmi bizottsága az október 4-i ülésén megfosztja Berlusconit a mandátumától. A feszültség a pénteki kormányülésen folytatódott: a balközép és a jobbközép vitái miatt nem tudtak megállapodni az általános forgalmi adó emelésének tervezett elhalasztásáról. Az áfa így október elsejétől megemelkedik.

A PdL lemondó miniszterei hangoztatták, hogy számukra vállalhatatlanná vált a kormány adó- és igazságügyi politikája. Letta válaszában azt hangoztatta, hogy az áfa a Berlusconival és nem az országgal foglalkozó PdL miatt emelkedett meg.