158 éves csapadékrekord dőlt meg Moszkvában

Vágólapra másolva!
Eddig szeptemberben már több mint 171 milliméternyi csapadék hullott Moszkvában, 1855 óta nem esett ennyi ebben a hónapban az orosz fővárosban.
Vágólapra másolva!

Megdőlt kedden az 1855-ös csapadékrekord az orosz fővárosban, Szocsiban pedig már árvíz fenyeget. Több mint másfél évszázada Moszkvában 171 milliméternyi eső esett szeptemberben. Ezt haladta meg három milliméterrel a helyi idő szerint kedden, kora délután mért csapadék. A meteorológiai intézet jelentése szerint ráadásul az évi átlagnál már most 103 milliméterrel több csapadék esett az orosz fővárosban, holott még három hónap hátra van 2013-ból.

A szeptemberi moszkvai csapadékátlag 65 milliméter, ennek a két és félszerese esett le eddig ebben a hónapban.

A szakemberek előrejelzése szerint továbbra is esős idő várható Moszkvában, és a hőmérséklet egyre csökken. Az orosz fővárosban már megkezdték a fűtést és nemcsak a közintézményekben, hanem a lakóépületekben is. Kedden plusz 8 fokot mutatott a hőmérő, szerdára 7 fokot, a hét további napjaira mindössze plusz 6 fokot ígérnek.

Oroszország más területeiről is szokatlan időjárásról érkeztek jelentések. A Moszkvától keletre elhelyezkedő Tatárföldre a héten az Északi-sarkvidékről érkező ciklon havas esőt hozhat, és ott fagyközeli hőmérsékletet jósolnak.

Eközben a 2014-es téli olimpia színhelyén: Szocsiban és környékén a hatalmas záporok miatt a hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek, és arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a folyók kiléphetnek a medrükből.