Szíria: megindult a menekülők áradata

Vágólapra másolva!
A szíriai rezsim ellen várható katonai csapástól tartva sok ezer szíriai hagyta el otthonát. Egy libanoni határőr szerdai közlése szerint huszonnégy óra leforgása alatt mintegy 10 ezren menekültek Libanonba.
Vágólapra másolva!

A masznái határátkelőhöz Damaszkusz különböző negyedeiből érkeztek polgári személyek, főleg nők és gyerekek, miközben ellenzéki források szerint a rezsimhez hű családok a fővárosban kerestek menedéket - írja az MTI.

A Damaszkusztól délnyugatra lévő Moadhamiját al-Sám településen tartózkodó felkelők arról számoltak be, hogy a közelben fekvő falvakból a családok a fővárosba utaztak személyes holmikkal megrakott teherautókon.

A beszámoló szerint néhány katona is csatlakozni akart a családjához, feletteseik azonban ezt megakadályozták.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNT) szerdán közölte: elképzelhető, hogy a rezsim hamarosan mérgesgáz-támadást fog végrehajtani Damaszkusz keresztény elővárosai ellen.

Az SZNT szerint ezzel az a céljuk, hogy "nemzetközi szinten újrakeverjék a lapokat". A damaszkuszi kormány azt állította, hogy nem a kormányerők, hanem az iszlamista felkelők vetettek be vegyi fegyvert augusztus 21-én Damaszkusz környékén.