Egy gáztámadás nem maradhat büntetlenül

Vágólapra másolva!
Egyre harciasabban beszélnek a nyugati országok egy Szíria elleni katonai akcióról. Az oroszok aggódnak, szerintük az ellenzék rendezte meg a vegyi támadást. Aszad háborús kudarcot jósol az USA-nak.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek Szíriába az ENSZ szakértői, és elindultak a múlt heti állítólagos gáztámadás helyszínére, hogy kivizsgálják az esetet - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Úgy tudni, több mint 300 ember halt meg a vegyi fegyverrel végrehajtott akcióban, köztük sok gyerek. A szíriai kormány tagadja, hogy ilyen fegyvert vetett volna be a felkelők ellen. Szíriában évek óta harcolnak a kormányerőkkel a Bassár el-Aszad rezsimje ellen lázadók, a polgárháborúnak már több tízezer halálos áldozata van.

A szemben álló felek tűzszünetet kötöttek, hogy az ENSZ szakértői vizsgálódhassanak a fővárostól nem messze fekvő területen. Nyugati politikusok szerint a hatóságok ehhez túl lassan adták meg az engedélyt. Szíriáról régóta gyanítják, hogy jelentős készletei lehetnek mustárgázból és szarinból.

Hogy valóban volt-e gáztámadás, azért is fontos kérdés, mert ha igen, az alapot szolgáltathatna egy nemzetközi beavatkozáshoz. Az amerikaiak és a franciák is pedzegették már, hogy "arányos választ" kell adni egy ideggáztámadásra, a szomszédos Törökország pedig bejelentette, hogy ha lesz nemzetközi koalíció, abban részt fog venni. A német kancellár szóvivője hétfőn azt mondta, egy gáztámadás "büntetést követel", és nem zárta ki, hogy Németország részt venne egy katonai akcióban.

A brit külügyminiszter közölte, hogy ha bebizonyosodik, hogy a rezsim gázzal támadt saját polgáraira, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül is be lehet avatkozni a konfliktusba, mert a 21. században az ilyesmi "nem maradhat büntetlenül". "A diplomáciai eszközök nem váltak be" - mondta William Hague a BBC-nek.

Oroszország viszont "mélységes aggodalommal" figyeli az esetleges beavatkozásról szóló nyilatkozatokat - közölte Szergej Lavrov külügyminiszter. Tartózkodni kell az erőszakos megoldásoktól, és nem szabad felülni a provokációknak - tolmácsolta Lavrov a hivatalos orosz álláspontot John Kerry amerikai külügyminiszternek. Az oroszok szerint lehetséges, hogy a szíriai ellenzék rendezte meg az egész vegyifegyver-támadást.

Maga Aszad közben azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat egy orosz lapnak adott interjújában, hogy egy esetleges amerikai akció kudarccal végződne Szíriában, "ahogy az USA többi háborúja is, Vietnamtól egészen mostanáig". Aszad kijelentette, hogy Szíria nem lesz a Nyugat bábja.