Vágólapra másolva!
Így ismeri el Olaszország a legjobb állampolgárainak erőfeszítéseit - mondta Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök, miután négy év börtönre ítélték adócsalásért. Bizarr videoüzenetében már-már hősies hazafinak állítja be magát, akit a politikusok akarnak kicsinálni.
Vágólapra másolva!

Egészen bizarr videóüzenetben reagált Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök arra a csütörtöki bírósági döntésre, amellyel adócsalás miatt négy év börtönre ítélték.

Berlusconi minden olasznak köszönetet mond, aki kiállt mellette, majd tíz percen keresztül bizonygatja, hogy politikai összeesküvés áldozata, de még olyan érveket is bedob ennek alátámasztására, hogy 1992 óta 50 bírósági eljárás indult ellene, de egyikben sem ítéltek el jogerősen. Azt nem teszi hozzá, hogy ebben jelentős része volt annak is, hogy amikor az ő pártja kormányzott, akkor politikai eszközökkel akadályozták a bíróságok munkáját, ezért sok ügye elévült.

Berlusconi szerint az ítélet annak az 1992 óta tartó politikai hajtóvadászatnak az eredménye, amelyet az Olaszországot a második világháború után irányító pártok indítottak ellene csak azért, mert felforgatta az olasz politikai térképet. Olyan országban élünk, ahol a bűnözők többségét nem kapják el - bosszankodott Berlusconi, majd elkezdte sorolni saját érdemeit.

Büszke vagyok rá, hogy egy hatalmas befektetőcsoportot hoztam létre, amely eurómilliárdokkal gazdagította az olasz költségvetést. Hozzájárultam az ország modernizálásához, jobb pozíciókat harcoltam ki Olaszországnak a világban - magyarázza Berlusconi, akinek a nevéhez számos emlékezetes húzás fűződik miniszterelnökségei idejéből, bár ezek nem feltétlenül dicső pillanatok. Például a gyanú szerint kiskorú prostituáltakkal feküdt le és hatalmával visszaélve próbált segíteni nekik. De emlékezetes pillanata volt az is, amikor egy nemzetközi találkozóra érkezve percekig várakoztatta Angela Merkel német kancellárt fotósok tucatjai előtt, csak azért, mert épp telefonált.

Berlusconi szerint mindezért a jóért a jutalma az ítélet, ami megfosztja szabadságától. Így ismeri el Olaszország legjobb állampolgárainak erőfeszítéseit - mondta. (Berlusconi teljes videója olaszul a Corriere della Sera oldalán.)

Az ítélet ellenére Berlusconi nem megy börtönbe. A négy évből hármat eleve megúszott egy korábbi amnesztiatörvény miatt, a maradék egy évet pedig töltheti házi őrizetben vagy közmunkával. Az ítélet viszont felforgathatja az olasz politikát. Berlusconi pártja, a PdL részt vesz a kormányban és korábban azzal fenyegetőztek, hogy kiszállnak, ha Berlusconit elítélik. Hogy ez nem olyan biztos forgatókönyv, arra utal, hogy Berlusconi pár hete bejelentette: új pártot alapít régi néven, visszatér a Forza Italia, amivel a kétezres évek elején tarolt a választásokon. Erre valószínűleg lesz lehetősége, a harmadfokú bíróság ugyanis nem tiltotta el a közhivatal gyakorlásától. Az erről szóló döntést visszautalta másodfokra, amíg pedig nincs jogerős ítélet, addig Berlusconi szenátor maradhat, megtarthatja választójogát és választható is.