Szervusz, szépfiú, mit akarsz?

politikusok inkognitóban, Orbán Viktor egy budapesti hajléktalanszállóra látogatott
Vágólapra másolva!
Nem a taxisofőrnek öltöző norvég miniszterelnök az egyetlen politikus, aki inkognitóban érdeklődik a választóknál. Indiában bevett dolog volt, hogy miniszterek álbajuszt viselve informálódjanak, Dmitrij Medvegyev Moszkvában szokott kocsikázni, egy magyar kormánymegbízottat pedig szépfiúnak neveztek egy ügyfélszolgálaton.
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök már nyolc éve nem vezetett kocsit, de így is bevállalta, hogy napszemüveget és taxisegyenruhát húzva egy délutánon keresztül furikázza az oslóiakat. A cél az volt, hogy megismerje az átlagember véleményét, de kíváncsiságát talán az is fűtötte, hogy a szeptemberi választás előtt nem áll túl jól a közvélemény-kutatások szerint.

A PR-faktort csak növeli az akcióról készült propagandavideó, de persze nem Stoltenberg az egyetlen, aki hasonló eszközökhöz folyamodik, ha növelni szeretné népszerűségét, vagy ha akár valóban kíváncsi a mindennapi életkörülményekre.

Összeszedtünk néhány esetet, amikor politikusok az inkognitót választották, és Mátyás királyként, álruhát öltve próbáltak meg elvegyülni a nép között.

Három hónap álbajuszban

Az inkognitóban közlekedő vezető egyáltalán nem új jelenség a népmesék világán kívül sem. A 60-as évek Indiájában például megszokott dolognak számított, hogy indiai miniszterek álbajuszban és álruhában vegyültek el a tömegben, hogy megtudják, mit gondolnak róluk az emberek.

Gulzarilal Nanda lakásügyi miniszter például három hónapon keresztül járta Delhit, hallgatta a közemberek zsörtölődéseit, beszélgetett árusokkal, és jegyzeteket készített a panaszokról. Barátai előtt egyszer le is bukott, amikor álbajuszban, sárga turbánt viselve nyomoréknak tettette magát a gabonapiacon. A piacon éppen a nyomuló kommunisták buzdítottak passzív ellenállásra azzal, hogy feketepiaci áron árultak gabonát.

Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök taxizik Forrás: AFP/Norvég Munkáspárt

Az egykori San Diegó-i polgármester, Maureen O'Connor még bevállalósabb volt, ő pár éjszakát töltött el hajléktalanokkal a 70-es években. Egy nővér ismerte csak fel, aki azt tanácsolta neki, hogy ha meg szeretné őrizni inkognitóját, akkor hajléktalan nőként nem kéne pénzügyi lapokat olvasgatnia. Mindazonáltal őt sem csak az altruizmus jellemzi, pénzmosás miatt 2013-ban kétmillió dollárt kellett visszafizetnie egy nonprofit alapítványnak.

Rolexben, testőrökkel

Négy évtizeddel később a salvadori belügyminiszter, David Munguía Payés már valamivel kevesebbet adott a formaságokra: a kék pólóban, fiatalos napszemüvegben és egy arany Rolexben pattant fel egy rozoga buszjáratra, miután kifizette a negyeddolláros jegyet.

Payés célja azonban a közvélemény megismerése helyett a közvélemény tájékoztatása volt. Azért utazott busszal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a környezetszennyezőbb autók helyett az emberek használják inkább a buszokat, mert azok is biztonságosak. Az dicséretes ugyan, hogy a buszozás miatt még azt is megkockáztatta, hogy ellopják a Rolexét, de talán hitelesebb lett volna az akciója, ha a három biztonsági őr nélkül száll fel a buszra.

Érkezés az üres hivatalba

Komolyabb következményei voltak a zambiai belügyminiszter, Kennedy Sakeni váratlan látogatásának a bevándorlási hivatalban 2011-ben. A nyitásra érkező miniszter ugyanis alig látott dolgozókat, az ügyfélszolgálati pultok többségénél ügyfélszolgálatos sem ült. Míg Sakeni azt a következtetést vonta le, hogy a későn érkező ügyfélszolgálatosoknak változtatniuk kéne a munkakultúrájukon, a szervezet vezetője azt mondta neki, hogy emberhiány van, a meglévő 575 munkatárs mellé még 850-et kellene felvenni.

A salvadori vagy a zambiai belügyminiszternél a világra nagyobb hatást gyakorló vezetők is feltűnnek néha titokban az utcákon. Dmitrij Medvegyev még orosz elnökként vallotta be, hogy néha kocsiba pattan, így tökéletesen tisztában van az ország közlekedési problémáival.

Szervusz, szépfiú

A magyar vezetők közül Orbán Viktor tavaly februári akciója illik a sorba, ő egy hajléktalanszállót látogatott meg, úgymond titokban. A bejelentés nélkül érkezett miniszterelnök a kisbuszát is maga vezette, biztonsági őrök sem mentek vele, csak a Blikk kísérte el a látogatásra (meg a saját fotósa). A kalapot, bőrkabátot és egy furcsa (talán motoros) csizmába betűrt kabátot viselő Orbán érkezésekor többeknek megállt a kezében a kanál - derült ki a látogatásról.

Tarnai Richárd a parlamentben Forrás: MTI/Soós Lajos

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottat egyenesen szépfiúnak nevezték az egyik ügyfélszolgálaton. Tarnai a kinevezése után rendszeresen járta a hivatalokat, az egyik ilyen esetnél az egyik idősebb ügyfélszolgálatos nő egészen pontosan azt kérdezte tőle, hogy "szervusz, szépfiú, mit akarsz"? Az esetről szintén beszámoló Blikk szerint valaki fölismerhette a hivatalban, mert hatalmas futkosás és telefonálás kezdődött ezt követően, Tarnai pedig hiába kereste a hivatalvezetőt, kiderült, hogy vásárolni ment. "Az ötletadó Mátyás király volt, aki álruhában járta az országot, az öt gyerekemnek szívesen mesélek róla" - mesélte a Blikknek Tarnai.