Keresheti a szíriai vegyifegyver-támadások nyomait az ENSZ

Vágólapra másolva!
Szíria beleegyezett, hogy az ENSZ ellenőrei korábbi vegyi fegyveres támadásokra vonatkozó bizonyítékokat keressenek a helyszínen. Három helyre mehetnek, de a múlt szerdai feltételezett gáztámadás helyszínéhez nem engedik oda őket. A nemzetközi közösség biztos abban, hogy Damaszkusz vegyi fegyvert vetett be, egy szíriai ellenzéki szervezet véres bosszút ígér.
Vágólapra másolva!

Szíria beleegyezett, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői elmenjenek azokra a helyszínekre Damaszkusz külvárosaiban, ahol a szerdai állítólagos vegyifegyver-támadások történtek. Ezt a szíriai külügyminisztérium közölte vasárnap. Azt írták, hogy a megállapodás "azonnali hatállyal életbe lép", majd később az ENSZ bejelentette, hogy szakértőik hétfőn kezdik meg a helyszíni vizsgálatokat.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők szerdán mérgező gázt vetettek be Damaszkusz közelében, ami több száz - sőt egyes állítások szerint 1300 - ember halálát okozta. A damaszkuszi kormány cáfolja, hogy bármi felelősség terhelné, és a felkelőket vádolja vegyi fegyverek bevetésével.

Az ENSZ ellenőrei a múlt vasárnap érkeztek Damaszkuszba, hogy megvizsgáljanak három olyan helyszínt - az Aleppó melletti Hán el-Aszalt, a főváros melletti Atajbét, illetve Homszt -, ahol beszámolók szerint vegyi fegyvert vetettek be korábban. A szerdai támadás helyszínét ugyanakkor nem vizsgálhatják, mivel mandátumuk csak a korábbi ilyen akciók vizsgálatára terjed ki.

A szerdai feltételezett gáztámadás után több ország és nemzetközi szervezet is azonnali helyszíni vizsgálatot követelt, de Damaszkusz ezt nem tette lehetővé. Egy amerikai szakértő szerint azért vonakodnak, hogy az incidens kézzelfogható bizonyítékai az idő múlásával gyengüljenek. Szíriai ellenzékiek azt állították, megpróbáltak az áldozatok testéből vett szövetmintákat eljuttatni az ENSZ-ellenőröknek, de nem jutottak be abba a damaszkuszi hotelbe, ahol az ellenőrök megszálltak.

A vegyi fegyver bevetésében kevesen kételkednek a nemzetközi közösségben. Vasárnap egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő beszélt arról, hogy az amerikai hírszerzés - az áldozatok száma, tüneteik, valamint a szemtanúk beszámolói alapján - arra jutott, hogy valóban vegyi fegyvert vetettek be. Francois Hollande francia elnök szerint is "egy csomó bizonyíték" szól amellett, hogy a szerdai támadás "vegyi jellegű" volt, és "minden jel arra utal, hogy a szíriai rezsim a felelős e minősíthetetlen cselekedetért".

Az Élysée-palota szerint Hollande David Cameron brit és Kevin Rudd ausztrál kormányfővel is megvitatta a szíriai kérdést. "Elítélték a vegyi fegyverek bevetését", és "megállapodtak abban, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül megvitatják, milyen válaszokat adjanak e tűrhetetlen cselekményre".

Az ausztrál miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után kiadott közleményben egyebek közt az is olvasható, hogy a francia államfő követelte: az ENSZ augusztus 18-a óta Szíriában tartózkodó ellenőrei "haladéktalanul és korlátozások nélkül eljuthassanak bármelyik gyanús helyre". A nemzetközi közösség túlnyomó része is ezt követeli.

Az Arab Liga kedden ülést tart a feltételezett vegyifegyver-támadás ügyében. A szervezet második számú vezetője, Ahmed Ben Hilli szerint sürgősen vizsgálni akarják "a vegyi fegyverek bevetésének szörnyűséges bűncselekményét, amely több száz ártatlan életét követelte".

A helyi aktivisták hálózatára támaszkodó emigráns szervezet, a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja szerint szerda óta 322 ember halt meg mérgező gáz miatt, köztük 54 gyerek. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet értesülése szerint a szerdai gáztámadás nyomán szombatig 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban és környékén, akik idegméreg hatására utaló tüneteket mutattak, 3600 ember pedig orvosi ellátásban részesül.

A szíriai kormány ellen harcoló an-Nuszra Front dzsihádista szervezet vasárnap alavita falvak elleni bosszút ígért a feltételezett vegyi támadás miatt. Bassár el-Aszad államfő, valamint a vezetők jelentős része alavita. "Egy-egy alavita falu fizeti meg minden vegyi rakéta árát, amely a szüleinkre, rokonainkra hullik Damaszkuszban" - közölte Abu Mohamed al-Dzsuláni, az an-Nuszra vezetője. "Ezer rakéta" kilövését ígérte.