Franciaország is beszáll

Vágólapra másolva!
Franciaország kész megbüntetni a gáztámadás végrehajtóit, közölte Hollande francia elnök.
Vágólapra másolva!

Kész megbüntetni a múlt heti damaszkuszi gáztámadás felelőseit Franciaország - jelentette ki kedden Párizsban a francia elnök.

Francois Hollande a külföldi országokban akkreditált nagykövetek értekezletén közölte: minden jel arra utal, hogy a szerdai "visszataszító tettet" az Aszad-rezsim hajtotta végre. A polgári személyek elleni mészárlás nem maradhat büntetlenül - hangoztatta az elnök, aki úgy vélekedett, hogy a válaszadás a nemzetközi közösség felelőssége. Hollande általánosságban három opciót említett, mégpedig a Damaszkusszal szembeni nemzetközi szankciók szigorítását, a felkelők felfegyverzését, illetve a légicsapásokat.

A Szíriában zajló polgárháború ma az egész világot fenyegeti - fogalmazott a francia államfő, és egyúttal a szíriai felkelőknek nyújtott katonai támogatás növelését ígérte. Hollande bejelentette, hogy a szíriai fejleményekről szerdán tanácskozást tart az úgynevezett védelmi kabinet, és hamarosan a parlamentet is tájékoztatni fogja. Az esetleges Szíria elleni katonai csapásban való francia közreműködésről részleteket azonban nem közölt.

A vegyi fegyverek állítólagos bevetésével kapcsolatban felhívta a figyelmet: az ENSZ-ben korábban arról született határozat, hogy meg kell védeni a polgári lakosságot a háborús bűncselekményektől.
A hírügynökségek emlékeztettek arra: a nyugati országok azt fontolgatják, hogy Törökországgal és néhány arab országgal együtt katonai csapást hajtanak végre Szíria ellen.

Ennek alátámasztására a szóban forgó koalíció a polgári személyeknek a háborús bűncselekményektől való - az ENSZ által követelt - védelmére hivatkozhat. Ugyanakkor az orosz ellenállás miatt kizárt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa katonai csapásra vonatkozó határozatot fogadjon el - vélik megfigyelők.

A Le Parisien című lapnak nyilatkozva egy nappal korábban Hollande utalt a légitámadások lehetőségére. Úgy vélekedett, hogy a hét folyamán minden eldől. Az elmúlt hét végén pedig arról biztosította Barack Obama amerikai elnököt, hogy Franciaország - Nagy-Britanniához hasonlóan - kész támogatni Washingtont egy célzott katonai beavatkozásban - írta a lap.

Francois Hollande a külföldi országokban akkreditált nagykövetek értekezletén közölte: minden jel arra utal, hogy a szerdai "visszataszító tettet" az Aszad-rezsim hajtotta végre.

A Szíriában zajló polgárháború ma az egész világot fenyegeti - fogalmazott a francia elnök, aki a szíriai felkelőknek nyújtott katonai támogatás növelését ígérte.