Északi aktivistákat vettek őrizetbe Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
A négy aktivistánál Kim Ir Szent népszerűsítő könyveket is találtak. Szervezetük célja, hogy a két Korea északi irányítás alatt egyesüljön újra.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági törvény megsértése miatt őrizetbe vették egy Phenjan-párti csoport négy aktivistáját Dél-Koreában. A vádak szerint az aktivisták az észak-koreai rezsimet éltető propaganda-hadjáratot folytattak.

A szöuli központi kerületi ügyészség tisztségviselői azt közölték a Yonhap japán hírügynökséggel, hogy őrizetbe vették a "Pánnemzeti Szövetség Korea Újraegyesítéséért" elnevezésű szervezet déli egységének négy magas rangú vezetőjét. Az aktivisták állítólag megsértették a drákói szigorúságú nemzetbiztonsági törvényt, amely egyértelműen tiltja az észak-koreai propaganda terjesztését.

A vádhatóság azzal gyanúsítja a szervezet őrizetbe vett négy tagját, hogy csoportjuk weboldalára a kommunista rezsim ideológiáját népszerűsítő anyagokat töltöttek fel. Állítólag Kim Ir Szen volt észak-koreai diktátort dicsőítő könyveket is találtak náluk. Az ügyészség a rendőrséggel és a titkosszolgálatokkal együttműködve csapott le a csoportra.

A két Korea északi irányítás alatt történő újraegyesítéséért harcoló szervezet déli egységét 1993-ban alapították. A legfelsőbb bíróság 1995-ös ítélete szerint a csoport veszélyt jelent a nemzetbiztonságra.

Ro Suhuit, a szervezet alelnökét a múlt hónapban, az országba való visszatérése után tartóztatták le a dél-koreai hatóságok. A férfi illegálisan lépte át a két Korea közti határt, hogy részt vegyen északon egy megemlékezésen, amely a sztálinista ország előző vezetője, Kim Dzsong Il halála óta eltelt századik napot jelezte.

A koreai háború előtt, 1948-ban elfogadott nemzetbiztonsági törvény megítélése ellentmondásos. A kommunizmus elleni harc részeként a törvény vonatkozó szakasza megtiltja az északi politikai ideológia terjesztését Dél-Koreában.

A törvény támogatói azzal érvelnek, hogy a kommunista eszmék terjesztésére tett észak-koreai erőfeszítések közepette a törvény idevágó passzusa feltétlenül szükséges a közrend fenntartásához. Ellenzői szerint viszont a törvény elavult, és gyakran csak a másként gondolkodók elnyomására és a szólásszabadság korlátozására használják.