Obama korlátozott akciót tervez

Vágólapra másolva!
Hazugnak és alaptalan vádaskodásnak nevezte Szíria, hogy az amerikai külügyminiszter szerint bizonyítékok vannak rá, hogy tíz nappal ezelőtt a szíriai kormány vegyi támadást hajtott végre saját állampolgárai ellen. Közben az ENSZ szakértői végeztek a támadás helyszínén a munkával, két hét múlva lesznek meg az eredmények.
Vágólapra másolva!

Elhagyták Szíriát és megérkeztek Libanonba az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei szombaton. Szemtanúk szerint a csoportot szállító járműoszlop reggel indult útnak Damaszkuszból Libanon felé. A szakértők a tíz nappal ezelőtti, Damaszkusz környéki támadás helyszínén vettek mintákat, a támadásban nyugati hírszerzők és a szíriai ellenzék szerint a kormányerők mérgező gázt is használtak. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken - diplomaták beszámolója szerint - azt jelezte a Biztonsági Tanácsban állandó tagsággal rendelkező országoknak, hogy a minták elemzése két hétig tarthat.

Az USA-nak megvannak a bizonyítékai arról, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyverrel támadták Damaszkusz egyik külvárosát a múlt héten - jelentette ki John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken. Kerry egy négyoldalas dokumentumra hivatkozott, amelyet az amerikai hírszerzés készített az állítólagos támadásról. Az elemzést a budapesti amerikai nagykövetség is elküldte az Origónak.

A jelentés szerint a vegyi anyagokat rakétákkal lőtték ki, és valamennyi rakétát a kormányerők által ellenőrzött területekről lőtték a felkelők által ellenőrzöttekre. A jelentés azt írja, hogy információik alapján nagy biztonsággal állítják a vegyi fegyveres támadás tényét. A támadásban elhunyt 1429 ember között 426 gyerek volt, Kerry a támadást felfoghatatlan horrornak nevezte. Az esetleges amerikai katonai csapásról Kerry azt mondta, hogy a kormánynak egyeztetnie kell a kongresszussal a következő lépésről.

Kerry bejelentése után Obama azt mondta, hogy a szíriai vegyi fegyverek az egész világra veszélyt jelentenek, és az USA olyan szövetségeseit is fenyegetik, mint Izrael és Jordánia. Az amerikai elnök még nem hozta meg a végső döntést az esetleges katonai akcióról. Annyit mondott, hogy korlátozott akciót tervez, amelynek célja, hogy az egész világot elrettentse a vegyi fegyverek bevetésétől. A korlátozott akció minden bizonnyal légi támadást jelent.

A szír külügyminisztérium hazugnak és alaptalannak nevezte pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentéseit a vegyi fegyverek bevetéséről. Szerintük Kerry vádaskodása "elkeseredett kísérlet" volt arra, hogy igazoljon egy amerikai katonai csapást Szíria ellen. Damaszkusz csodálkozását fejezte ki, hogy "egy szuperhatalom ilyen naiv módon csapja be közvéleményét, nem létező bizonyítékokra támaszkodva".

Egy szombaton közzétett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak többsége elutasítja, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a szíriai polgárháborúba. A megkérdezett amerikaiak 53 százaléka nem támogatna egy amerikai katonai csapást Szíria ellen. A felmérés eredményeit ismertető Reuters brit hírügynökség a jelentésében felhívta a figyelmet arra, a legutóbbi közvélemény-kutatást még azelőtt készítették, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette: a szíriai vegyifegyver-támadás mögött Bassár el-Asszad áll.