Dzsihádra szólították fel a dániai muszlimokat

Vágólapra másolva!
Egy YouTube-ra feltöltött videóban dzsihádra szólították fel a Dániában élő muszlim közösséget.
Vágólapra másolva!

A szíriai szent háborúban (dzsihád) való részvételre szólították fel a Dániában élő muszlimokat egy a világhálón közzétett videoüzenetben - írta csütörtökön a Jyllands-Posten című dán napilap. A konzervatív újság szerint a YouTube videomegosztó oldalra feltöltött felvételen látható dánul beszélő férfi egy szalafista szervezettel kapcsolatban álló iszlamista.

A Jyllands-Posten a dán állambiztonsági szolgálat (PET) adataira hivatkozva azt írta, hogy a szíriai polgárháború kitörése óta már körülbelül 65 fiatal dániai muszlim utazott a közel-keleti országba gyaníthatóan azért, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető felkelők oldalán részt vegyen a Bassár el-Aszad vezette rezsim elleni harcokban. A nyugati országokból összesen már mintegy 6 ezer muszlim ment Szíriába harcolni.

Dán nyelven most először buzdították a muszlimokat a szíriai háborúban való részvételre, ami aggodalomra ad okot azért, mert a potenciális harcosok a bevetés után a skandináv országba visszatérve biztonsági kockázatot jelenthetnek. Koppenhágában és környékén a dán titkosszolgálat jelenleg fokozottan szemmel tartja az iszlamista csoportokat.