Az észak-koreaiak 80 százaléka éhes marad

Vágólapra másolva!
Sok családban kevesebbet esznek, vagy kihagynak egy-egy étkezést, hogy átvészeljék valahogyan az élelmiszerhiányt.
Vágólapra másolva!

Az idén az észak-koreaiak 80 százaléka szenved élelmiszerhiánytól, és az ötévesnél fiatalabb gyerekek csaknem 20 százaléka rosszul táplált - állítja csütörtökön megjelent negyedéves jelentésében az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP).

A WFP felmérése szerint 2013 második negyedévében a vizsgált észak-koreai háztartások 70 százalékában "elégtelen" volt az élelmiszer-fogyasztás. E családok háromnegyede úgy vészelte át ezt az időszakot, hogy másoktól kapott élelmet, mások kevesebbet ettek egy-egy étkezéskor, és akadtak, akik kihagytak egy-egy étkezést.

Mindazonáltal ezek az adatok jobbak, mint a tavalyi hasonló időszakban, akkor ugyanis a családok 87 százaléka nem evett annyit és olyan minőségben, mint amennyi szükséges volna. Ez köszönhető részben annak, hogy az észak-koreai vezetőség megnövelte az élelmiszersegély-adagokat, részben pedig a WFP nyújtotta segítségnek. Phenjan annak ellenére több élelmet oszt, hogy csökkent az országnak szállított külföldi segély mennyisége. A lakosság 66 százaléka, vagyis 16 millió ember kap állami élelmiszersegélyt.

A WFP szakemberei által meglátogatott 120 gyerekkórházban az ötévesnél fiatalabb gyerekek 17 százaléka volt rosszul táplált. Az összes ápolt gyerek 88 százaléka került be a kórházba hasmenéssel, 82 százalék légúti betegséggel, 49 százalék gyomorrontással.