Az afgánokat mészárló amerikai élete végéig börtönben fog ülni

Vágólapra másolva!
A halálbüntetést megúszta, de élete végéig börtönben fog ülni Robert Bales, aki márciusban 16 afgán civilt mészárolt le egy bevetésen.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Robert Balest, aki márciusban 16 afgán civilt ölt meg, köztük nőket, gyerekeket és időseket - írta a BBC. A lap szerint a 39 éves volt katona valószínűleg nem számíthat enyhítésre, szabad bocsátásra.

Az amerikai katona júniusban már bűnösnek vallotta magát azért, hogy elkerülje a halálos ítéletet. Bocsánatot kért a mészárlásért, amelyet "gyáva tettnek" minősített.

Bales abban reménykedett, hogy 10 év után szabadon engedhetik, de a katonai bíróság pénteki döntése értelmében erre nem számíthat.

A BBC szerint a katona a negyedik harci bevetésén volt, amikor megtámadott két falut. Éjszaka volt, és sorozatban lőtte ki a golyókat, főleg nőkre és gyerekekre. Az ügyvédje szerint Bales traumatikus állapotban volt, amikor ezt tette.

A perben kilenc afgán tanúskodott, akiket az amerikai hadsereg vitt át az Egyesült Államokba. Ők részletesen leírták, hogyan történt a mészárlás. A tanúk közt volt egy férfi, aki 11 rokonát veszítette el, köztük az anyját, a feleségét és hat gyerekét.