Adli Manszúr engedélyezné az egyiptomi hadseregnek civilek letartóztatását

Vágólapra másolva!
Adli Manszúr vasárnap egy elnöki dekrétumban feruházta az egyiptomi miniszterelnököt egy új jogkörrel, mely lehetővé teszi, hogy - ha a kormány így dönt - a hadsereg jogot kapjon civilek letartóztatására. A Murszi-hívek elleni keményebb fellépés lehet a cél.
Vágólapra másolva!

Adli Manszúr ideiglenes egyiptomi államfő felruházta a miniszterelnököt azzal a jogkörrel, hogy engedélyezheti a hadseregnek civilek letartóztatását.

Az erről szóló elnöki dekrétum vasárnap jelent meg a hivatalos közlönyben.

Kormányzati tisztségviselők szerint a lépés a menesztett Mohamed Murszi államfő hívei elleni keményebb fellépés előjátéka lehet, illetve segítheti a Sínai-félszigeten a biztonsági erők ellen végrehajtott támadások megakadályozását is.

Az utóbbi két napban legalább nyolcvanan haltak meg Egyiptomban a megbuktatott elnök iszlamista hívei és a civil fegyveresektől is támogatott biztonsági erők összecsapásaiban: ez a legvéresebb hétvége a július 3-i katonai hatalomátvétel óta. A vérontás mértéke arra utal, hogy gyorsan fokozódik a konfrontáció a két tábor között, amelyet mélyen megoszt az elnököt eltávolító puccs. Az iszlamista Murszi-támogatók vasárnap is azt hangoztatták, hogy folytatják a mozgósítást, dacára annak, hogy a hatalom erő alkalmazásával fenyegette meg őket.