Vlagyimir Putyin, a zöld szemű ragadozó

Vlagyimir Putyin és felesége Ljudmila Putyina
Vágólapra másolva!
Elhidegülés vagy csélcsapság áll Vlagyimir Putyin orosz elnök válása mögött? A magánéletére nagyon ügyelő politikus és rejtőzködő neje meglepetést okoztak bejelentésükkel, pedig évek óta terjedt a pletyka, hogy valami nincs rendben köztük. Boldogok sosem voltak, de azt senki sem tudja biztosan, hogy kit választ a zöld szemű ragadozó.
Vágólapra másolva!

Kis híján harminc évig voltak férj és feleség, de most elválnak. Vlagyimir Putyin és felesége, Ljudmilla. múlt csütörtökön jelentették be döntésüket, egy balettelőadás szünetében, egy spontánnak feltüntetett tévés interjúban. A riporter kérdésére, hogy igazak-e a válásról szóló pletykák, Putyin azt mondta: "egyesek élvezik a közszerepléseket, mások nem, és vannak olyanok is, akik személyisége teljesen összeférhetetlen ezzel az életstílussal. Feleségem, Ljudmilla kilencéves műszakot húzott le mellettem. A döntés alapvetően közös volt."

Felesége egyetértően bólogatott. "Ahogy Vlagyimir mondta, közös döntés volt. Házasságunknak vége, mert alig látjuk egymást. A munkája lefoglalja, a gyerekeink felnőttek, saját életük van, én pedig tényleg nem szeretek reflektorfényben lenni, és a folyamatos utazás is megterhelő. Egyszerűen nem is találkozunk".

A lépést teljesen példátlannak nevezte a brit Telegraphnak nyilatkozó, az orosz elittel foglalkozó Olga Kristanovszkaja. "Az elmúlt 200 évben egyetlen orosz vezető sem lebbentette fel a magánéletét oltalmazó a fátylat." Sokan csodálkoztak azon is, hogy Putyinék nem hivatalos közleményt adtak ki, hanem bevállalták a mesterkéltre sikeredett interjút.

Másokról is szó lehet

Ezzel tovább táplálták azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a válás hátterében más áll. A pletykák szerint a macsóimidzsét amúgy is aktívan építgető elnök a tatár származású 30 éves Alina Kabajevával, a "rendkívül laza ízületekkel rendelkező", olimpiai tornászbajnokból lett képviselővel kavar. A pletykák alapja egy orosz bulvárlap mindkét fél által tagadott híre volt, amely szerint egy moszkvai étteremben látták, ahogy a nő és Putyin csókot váltottak. Mindez még évekkel ezelőtt történt. Vagy nem történt.

Vlagyimir Putyin és felesége, Ljudmila Putyina Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Kabajeván kívül más nő is felbukkant már Putyin körül, tavalyelőtt új fotósával boronálták össze. Az akkor 25 éves lány, Jana Lapikova nemcsak a fényképezőgép mögött, hanem előtte is sokat dolgozott: népszerű topmodell volt (Putyin többi állítólagos nőügyéről itt olvashat).

Ezeket a pletykákat soha senki nem erősítette meg, és bizonyítani sem lehet őket. A csinos és fiatal nők megjelenése Putyin közvetlen környezetében azért is feltűnő, mert az orosz elnök nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt feleségével, akiről egy időben az a pletyka terjedt, hogy apácazárdában lakik az észt határnál. Más elméletek szerint egy jól őrzött moszkvai (vagy szentpétervári) villában él, sőt egyesek szerint Párizsban húzta meg magát.

Az igéző szemű vámpír

Arra már több bizonyíték van, hogy a házaspár valóban elhidegült egymástól. Kettejük viszonyába többek között egy 2001-es német könyv szolgáltat némi bepillantást. Ljudmilla Putyina német barátnőjének visszaemlékezései (Irene Pietsch: Heikle Freundschaften, Törékeny barátságok) szerint Putyin nem nézte jó szemmel, hogy a nő kedveli az asztrológiát, és mindig lepisszegte, amikor állatövi jegyekről kezdett beszélni (ismeretségük onnan ered, hogy Putyin és neje öt évet töltött Drezdában, ahol az elnök a KGB kémelhárítója volt).

A könyvből kiderül, Ljudmillát megviselte az is, amikor 1998-ban Putyin lett a KGB utódja, az FSZB vezetője, annak ellenére, hogy korábban megígérte neki: távol tartja magát a kémek világától. Nehezen viselte a poszttal járó elszigetelődést is.

Pietsch és férje 1997-ben meglátogatta Putyinékat. Egy kormányzati dácsában szálltak meg, ahol Ljudmilla sok levest főzött, Putyin pedig pulóverben flangált: "két kiéhezett, ólálkodó ragadozó, amelyeket fegyverként használ" - írta a német nő Putyin zöldeskék szemeiről.

Forrás: AFP/Alexei Nikolsky

Ljudmilla egyetlen életrajzi könyvében Oleg Blotszkij újságíró azt írja, Putyin úgy gondolta, "a feleségnek tudnia kell, hol a helye", és minden házimunkát is neki kell elvégeznie. Felidézte, hogy amikor Ljudmilla második gyermekükkel, Jekatyerinával volt hét hónapos terhes, akkor is neki kellett intézni a bevásárlást, és felcipelni a cuccot drezdai lakásukba. Később, Szentpétervárra hazatérve sem lett jobb a helyzet. Jellemző epizód, hogy az 1990-es évek elején a feleség súlyos autóbalesetet szenvedett, több csontja is eltört. Férjét azonban, aki ekkor a város alpolgármestere volt, túlságosan lefoglalta, hogy megmutassa a várost Ted Turner amerikai tévécárnak, és állítólag csak egyik tanácsadóját küldte a kórházba egy csokor virággal.

Talán nem véletlen, hogy Ljudmilla egy alkalommal azt mondta férjéről: "olyan, mint egy vámpír, aki kiszívta minden nedvemet", bár azt elismerte, "legalább nem iszik, és nem ver". Putyin cserébe azt mondta róla a német barátnőnek, hogy ha kibír vele - mármint a feleségével - három hetet, akkor emlékművet érdemel.

Minél kevesebbet tudunk, annál jobb

Ezek fényében nem csoda, hogy Putyin nem kereste különösképp felesége társaságát, ráadásul a kezére játszott, hogy az oroszok eleve nem igénylik, hogy az ország vezetője hű férjként is helytálljon. Sőt egyenesen megalázónak tartják azt a nyugati szokást, hogy a feleségek konferenciákra, tárgyalásokra kísérgetik a vezetőket - állította a Telegraphnak Putyin egyik tanácsadója. Az orosz first ladynek emiatt nincs sem formális, sem alkotmányos szerepe az államban. "Minél inkább háttérben vannak, minél kevesebbet tudunk róluk, annál jobb."

Az egyetlen kivétel az orosz elnökfeleségek sorában Raisza Gorbacsova, Mihail Gorbacsov egykori pártfőtitkár felesége volt. A 14 éve elhunyt Raisza nem is örvendett különösebb népszerűségnek, szereplései és drága ruhái miatt sokan gondolták feltűnősködőnek és önimádónak.

Putyin Ljudmillája így háttérben maradt, ami neki sem volt ellenére. Nem zavarta, hogy 55. születésnapjáról jóformán meg sem emlékezett az orosz sajtó januárban. Az egyszerű hírfogyasztó csak egy kisebb szibériai hírügynökség híréből szerezhetett tudomást arról, hogy Putyin Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel együtt síelt felesége születésnapján - ami egybeesik az ortodox karácsonnyal. Putyinról tudni lehet, hogy a karácsonyt nem először töltötte a nejétől távol.

Arra azonban, hogy miért pont most jelentették be a válást - amiről már évek óta pletykálnak az oroszok - egyelőre nincs magyarázat. Az egyik elmélet szerint Ljudmilla döntött, aki mostanra sokallt be, mások szerint Putyin, aki hamarosan nemcsak új nőt mutat be, hanem egy kis trónörököst is.

A Newsweek arról írt, talán nem lehet véletlen, hogy a válásról szóló interjú előtt néhány nappal egyórás dokumentumfilmet mutattak be Alina Kabajeváról. Ebben a ritmikus sportgimnasztikában egy olimpiai aranyat szerző, majd parlamenti képviselőnek álló fiatal nőt úgy mutatták be, mint Oroszország legfőbb hősnőjét, a modern orosz nő archetípusát, kis tornászlányok nagy példaképét. Még Valentina Tyereskova, az első orosz űrhajósnő is megszólalt a műsorban, és azt mondta Kabajeváról, hogy "szilárd személyiség". A film állítólag Putyin születésnapi ajándéka volt a május 12-én 30. életévét betöltő nőnek. Sztaniszlav Belkovszkij orosz ellenzéki Kreml-szakértő politológus szerint az elnök a szocsi téli olimpia megnyitóján már új feleséggel szeretne mutatkozni.