A barátok nem kémkednek egymás után

Vágólapra másolva!
Az európai liberálisok az amerikai adatgyűjtési botrány vizsgálatát kezdeményezték az Európai Parlamentben, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy az amerikai hatóságok akár két EU-állampolgár személyes levelezésébe is belenézhetnek.
Vágólapra másolva!

Az európai liberálisok kérésére e heti strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament is foglalkozik az amerikai adatgyűjtési botránnyal - tudatta hétfő délután a liberálisok (ALDE) képviselőcsoportja. Guy Verhofstadt frakcióvezető az ülés megnyitását követően, hétfőn délután kérte a parlamenttől, hogy foglalkozzon az üggyel, amely a keddi ülésnapra tűzte napirendre az erről szóló vitát, amelyben az Európai Bizottságtól is állásfoglalást kér.

"Ez az adatgate-ügy azt jelenti, hogy minden e-mailt és más elektronikus kommunikációt, beleértve a közösségi médiát is, amely két uniós állampolgár közötti kapcsolatfelvételt jelent, lenyomozhat és elolvashat az amerikai hírszerzés. Ennek nyilvánvalóan nagyon komoly hatása van az EU-polgárok magánéletére" - szögezte le Guy Verhofstadt, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy az amerikai hatóságok akár engedély nélkül is hozzáférjenek európaiak adataihoz, és sürgősen uniós válaszlépéseket sürgetett.

A liberálisok által nem sokkal később kiadott közlemény idézi Sophie in 't Veld holland EP-képviselőt is, aki szintén a személyes adatok védelme mellett száll síkra. Ideje felébredni - figyelmeztet a holland politikus, aki szerint az Egyesült Államok már korábban is megpróbálta titokban megcsapolni az európaiak adatait. "Tisztáznunk kell a transzatlanti viszonyokat. A barátok nem kémkednek egymás után" - szögezte le az EP-képviselő.