Nagyon rossz irányba mennek itt a dolgok

Vágólapra másolva!
Vida Virág magyar újságíró jelenleg az Egyesült Államokban, Los Angelesben tartózkodik. A pénteken a Santa Monica College-ben történt lövöldözésről helyszíni riportot készített, melyet eljuttatott az Origóhoz. Írását alább olvashatják.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint 11:55-kor érkezett riasztás a 911-re és jelentették, hogy a Los Angeles-hez tartozó Santa Monica College (SMC) campusában, a Könyvtár környékén lövöldözés volt.

Éppen a helyszín közvetlen közelében, egy mexikói gyorsétteremben ebédeltem, amikor az ott szóló televíziócsatorna megszakította adását és beszámolt a SMC-ben történtekről. Ekkorra már az utcán is hallani lehetett az egyre gyakrabban és tömegesével megszólaló szirénákat. 12:5O-kor már a helyszínen tartózkodtam, addigra minden környező utcát rendőrök őríztek és civileknek nem lehetett behajtani egyik környező utcába sem.

Rendőrök a lövöldözés helyszínén Forrás: AFP/Getty

Nagy erőkkel mozdult meg a Santa Monica Police, de sok rendőrautó érkezett a város más részeiből is. Néhány utca kordonja mögül jobban lehetett látni, hogy a helyszínre a rengeteg rendőrautó mellett számos mentőautó és néhány tűzoltó kocsi is felsorakozott. A helyszínt tömegével, szervezetten hagyták el a diákok, de sokukat előtte kihallgatták, sokan voltak még a kordonon belül. Láthatóan páran könnyebben élték meg a történteket, de voltak, akik falfehéren ültek a járdaszegélyeken és többen próbálták őket nyugtatni. Szinte kivétel nélkül mindenki a mobiltelefonjával volt elfoglalva.

A rendőrségi kordonnál több tucat televíziós stáb és közvetítő kocsi gyűlt össze. Az amerikai Ötös Csatorna, az ABC és az NBC hírcsatorna, a KCRW rádióállomás és szinte minden amerikai tévétársaság a helyszínre sietett. Egymás munkáját nem akadályozva, fegyelmezetten sorakoztak fel kameráikkal a kordon előtt és a riporterek szemtanúkra vadásztak. A levegőben több tévétársaság és rendőrségi helikopter körözött és köröz folyamatosan most is. Az áldozatok számát délután háromkor még nem tudták véglegesen közölni. Eleinte három sérültről nyilatkozott a sajtónak a rendőrség, akik közül kettő kritikus állapotban volt. A későbbi információk szerint, négy óra körül már egy halottat jelentettek; az áldozat egy nő. A jelenlegi, legfrissebb hírek szerint, este nyolc órakor már úgy tudni, hogy hat ember vesztette életét a támadásban.

A 18. utcát helyi idő szerint délután fél négy, négy körül hagytam el, ahonnan közvetlenebb rálátás nyílt a tetthelyre. A helyszínen tartózkodó, általam megkérdezett rendőrök (akiknek sikerült rendőrségi autójukat megállítanom egy kérdés erejéig) ekkor egyelőre még nem adhattak felvilágosítást azzal kapcsolatban, hogy a tettest elfogták-e, de nyugtalannak tűntek és azt mondták, “bár elmondhatnánk, de sajnos nem beszélhetünk, hölgyem" - annyit azért hozzátettek, hogy az is lehet, hogy nem egy tettes volt. A kordonnál lévő kollégáik azt kérték, hogy a sajtó tagjai várják meg a hivatalos sajtótájékoztatót, ahol bővebb felvilágosítással szolgálnak majd. Újabb források szerint valóban két elkövető volt, egyikőjüket halálos lövés érte, a másikat elfogták.

Sikerült beszélnem egy szemtanúval, Jason Garrett-tel is, aki több amerikai tévécsatornának is nyilatkozott. Az egyik nyilatkozata után szólítottam meg, hogy a magyar sajtót is sikerüljön első kézből informálni a történtekről. Garett készségesen vállalta az interjút, mert jövő évben több hónapot Budapesten fog tölteni.

- A támadás idején épp a könyvtár felé igyekeztem, amikor hallottam a lövéseket és utána láttam távozni egy furcsa férfit. Egyáltalán nem sietett, kimért léptekkel, határozottan haladt. Nem nézett semerre, láthatóan nem érdekelte, hogy valaki látja. Tetőtől talpig feketébe volt öltözve és az arca alapján ázsiai származású lehetett. Az egyik kezében valamilyen hosszabb tárgyat vitt, úgy láttam, hogy egy hadseregnél használt puskát. Az agyam hiretelen összerakta a helyzetet és elkezdtem futni a könyvtár felé, ahol két barátommat is meg akartam látogatni. Az épület már be volt zárva és nem sikerült elérnem telefonon a barátaimat. Most is minden percben várom, hogy hívjanak – mutatja a kezében szorongatott telefont - hogy jól van-e a lány, akivel találkoztam volna. Arra a kérdésemre, hogy mi volt az első emberi reakciója a filmebe illő helyzetben, azt válaszolta – Valahogy nem ijedtem meg, csak sajnos épp ellenkező irányba indultam, mint kellett volna… De tudni akartam, hogy a barátok jól vannak-e. Most miattuk aggódom… Nagyon rossz irányba mennek itt a dolgok … A Santa Monica College-ban ez már a harmadik szörnyűség, ami pár hónap alatt történik. Öngyilkosság, bombariadó és most ez…

A hatóságok szervezettsége elismerésre méltó volt. Forrás: AFP/Getty

Délután öt óra is elmúlt, amikor láttam, hogy utcákkal arrébb is tűzoltóautók sorakoznak. Venice Beach-en most, este nyolckor még mindig hallani, a szirénázást és a helikopterek rotorját.

A helyi erőket mindenképp elismerés illeti. Szembetűnő volt a rendkívül szervezett és gyors helyszínre érkezésük. Az Amerikai Vöröskereszt egy órán belül frissítőkkel, takarókkal megrakott kisbuszokkal érkezett a helyszínre, azonnal mobilvécéket telepítettek a rendőrök és az utcára terelt főiskolások számára, ugyanis az épületeket kiürítették. A parkolótársaság autói segítettek az utcák lezárásában és megérkezett az FBI is, akik sok nyomozójukkal rengeteg embert kihallgattak. Mindenkinek megvolt a feladata és professzionális módon oldották meg a sajtó tájékoztatását is. A helyszínen nem uralkodott káosz az emberek hisztéria nélkül, nyugodtan viselkedtek és mindenkit megfelelően láttak el.