Rátámadt a rendőrség az isztambuli tüntetőkre

Vágólapra másolva!
A török miniszterelnök vasárnapi kiürítéssel fenyegetőzött, aztán pár óra múlva megindult a roham a Gezi parkban és a szomszédos téren tiltakozók ellen. Többen megsérültek az akció során.
Vágólapra másolva!

Szombat este benyomultak a török rohamrendőrök az isztambuli Gezi parkba, amelyet napok óta megszállva tartottak a kormányellenes tüntetők - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A sisakos, gázmaszkos rendőrök elkezdték felszámolni a tiltakozók által a parkban és a szomszédos Taksim téren felállított sátortábort, vízágyúkat és könnygázt is használva. A demonstrálók jó része a túlerő láttán önmagától távozott, majd a szomszédos utcákban kisebb csoportokba verődött.

A hatóságok a helyszínre vezényeltek egy kotrógépet is, elkezdték lebontani a sátrakat és bódékat, amelyekben a kormányellenes mozgalom tagjai meghúzták magukat az elmúlt napokban. A park tervezett beépítése robbantotta ki a Recep Tayyip Erdogan kormánya elleni demonstrációkat.

A tüntetők közül többen orvosi ellátásra szorultak, többüket a közeli hotelekbe vitték. A Reuters hírügynökség tudósítója szerint a térre néző lakások lakói az ablakon kihajolva, edényeket ütve, az autósok pedig dudálva fejezték ki szimpátiájukat a tüntetőkkel.

A rendőri akció előtt néhány órával Erdogan bejelentette, hogy ha a tüntetők nem hagyják el a helyszínt, akkor a biztonsági erők vasárnap erőszakkal kiürítik a teret. "Ez az állam nem a ti játékszeretek" - üzente nekik a kormányfő egy ankarai nagygyűlésen.