Százezer embert telepítenek ki a kanadai árvíz miatt

Vágólapra másolva!
Utakat, hidakat mostak el medrükből kilépett folyók Albertában. Sokakat a házuk tetejéről kellett kimenekíteni.
Vágólapra másolva!

Árvizek miatt több mint százezer embert készülnek átmenetileg kitelepíteni az elkövetkező napokban Kanada délnyugati részén, egy nő már meghalt - közölték pénteken a helyi hatóságok. Alberta tartomány déli részén, Calgary elővárosaiban is kiléptek a folyók a medrükből az elmúlt napok tartós esői miatt. A heves áradat utakat, hidakat, járműveket mosott el, és elárasztotta az épületeket. Másutt a víz fákat és villanyoszlopok döntött ki. Egy nőt elsodort az ár.

Sárlavina miatt lezárták a Kanadát átszelő autópálya egyes szakaszait, aminek következtében teljesen elszigetelődött a külvilágtól Banff és Canmore városa. Az előrejelzések szerint a következő két napban további esőzések súlyosbíthatják a helyzetet.

Az egymilliós Calgary város hat, az Elbow folyó mentén fekvő kerületében szükséghelyzetet hirdettek ki. Az emberek kimenekítését szakaszosan valósítják meg. Egy rendőr elmondta, hogy itt sok embert egyenesen a házuk tetejéről kellett kimenekíteni. Calgarytól délre, a High folyónál a hatóságok felkérték a motorcsónak-tulajdonosokat, hogy segítsenek a háztetőkre menekült emberek evakuálásában.

Stephen Harper kanadai kormányfő utasítást adott a helyi hatóságoknak, hogy nyújtsanak segítséget a bajba jutott embereknek. A munkálatokból kiveszi a részét a légierő is.