Snowden korábban lelőtte volna a kiszivárogtatókat

Vágólapra másolva!
A titkos lehallgatásokra felhatalmazást adó bírósági végzéseket kiszivárogtató Edward Snowden nem volt mindig élharcosa a kormányzati adatok minél szélesebb nyilvánosságának, korábban ugyanis azt gondolta, hogy a kiszivárogtatókat le kellene lőni.
Vágólapra másolva!

Négy évvel ezelőtt Edward Snowden még úgy vélte, hogy a kiszivárogtatókat le kellene lőni - derült ki csütörtökön a The Washington Post egy cikkéből, amely az amerikai hírszerző szolgálatok titkos adatgyűjtésének gyakorlatát felfedő informatikus 2009-es chatbejegyzéseit ismertette.

Snowden, aki akkoriban a TheTrueHOOHA néven kommunikált az internetes fórumokon, felháborodottan kommentálta a The New York Timesnak azt a beszámolóját, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Államok titkos program segítségével próbálja felforgatni Irán nukleáris programját.

"Ezek titkos (káromkodás)-ról számolnak be. Ilyen (káromkodás)-t nem közölnek egy ÚJSÁGBAN" - írta Snowden. - "Ezek háborút PRÓBÁLNAK indítani? (...) ezek olyanok, mint a wikileaks" - tette hozzá.

A lap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Snowden, aki 25 évesen, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) genfi alkalmazottjaként írta ezeket a bejegyzéseket, most éppen a WikiLeaks kiszivárogtató csoporttal szövetkezve próbál meg menedéket találni egy befogadó országban.

Edward Snowdennek a kiszivárogtatásokhoz vezető jellemfejlődése ugyanakkor már 2009-ben megkezdődött, mert egy bejegyzésében így írt: "SZERETJÜK EZT A TECHNOLÓGIAI (káromkodás)-T. SEGÍT BENNÜNKET KÉMKEDENI A SAJÁT ÁLLAMPOLGÁRAINK UTÁN".

A csütörtöki The Washington Post ismételten kitért arra, hogy Snowden múltjában sok részlet továbbra is homályos. Nem derült ki például, hogyan kerülhetett középiskolai érettségi bizonyítvány nélkül a CIA kötelékébe.

A 2008-as elnökválasztási kampány idején egyébként Snowden a leginkább Ron Paul libertárius elnökjelölt-aspiránssal rokonszenvezett, akit "álomszerűnek" nevezett, John McCain republikánus elnökjelöltet "kitűnő vezetőnek" vélte, a Barack Obamával a demokrata elnökjelöltségért harcoló Hillary Clintont pedig az országot gyötrő "himlőnek".

A Pew közvélemény-kutató intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint az amerikaiak 54 százaléka úgy véli, hogy a szökevény informatikust felelősségre kellene vonni, 38 százalék szerint viszont nem.

A Snowden meneküléséről szóló cikkünket itt olvashatja.