Snowden csapdába esett Moszkvában

Vágólapra másolva!
Nincs érvényes útlevele, ezért nem léphet be Oroszország területére Edward Snowden, aki így tovább sem repülhet. Vlagyimir Putyin szerint nem adják ki Amerikának.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálatok kiszivárogtatással vádolt volt alkalmazottja patthelyzetbe került a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, mivel útlevél nélkül nem vásárolhat repülőjegyet, és nem léphet be Oroszország területére sem - értesült szerdán az Interfax orosz hírügynökség.

Egy Snowden környezetéből való, meg nem nevezett hírforrás szerint a férfinak semmilyen személyi azonosításra alkalmas dokumentum nincs a kezében, így nem tudja elhagyni a Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitzónáját, ahol a múlt vasárnap óta tartózkodik. Amerikai útlevelét a washingtoni hatóságok még vasárnap bevonták, azaz érvénytelennek nyilvánították.

Az Egyesült Államok titkosszolgálatainak kiterjedt internetes adatgyűjtését leleplező informatikus a múlt vasárnap Hongkongból érkezett az orosz fővárosba az Aeroflot járatával, s azóta senki sem látta. Snowden nem szállt fel a légitársaság hétfői havannai járatára, amelyre a továbbutazáshoz helyet foglalt magának és sajtóértesülések szerint a kíséretében levő Sarah Harrisonnak, aki a WikiLeaks kiszivárogtató portál jogi munkatársa.

Egyes értesülések szerint Snowden mindössze 72 órát tartózkodhat a moszkvai repülőtér tranzitzónájában, és ez az időtartam hamarosan lejár. Megfigyelők szerint ugyanakkor nem világos, hogy a tranzitban tartózkodást milyen jogszabály korlátozza.

Az Edward Snowden tartózkodási helye után nyomozó orosz újságírók, köztük a Rosszija 24 hírtelevízió munkatársainak tudomása szerint az amerikai férfi nincs a Seremetyjevo területén lévő, tranzitutasoknak fenntartott szállodában. Az újságírók azt feltételezik, hogy a moszkvai repülőtér szolgálati helyiségeiben bujkál.

Snowden ellen a múlt héten az USA-ban büntetőeljárást indítottak, és kiadását kérték Hongkongtól. Washington azóta Moszkvát is erre szólította fel.

Vlagyimir Putyin orosz államfő ugyanakkor kedden Finnországban közölte, hogy országa nem szándékozik kiadni az Egyesült Államoknak a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottat, mondván, a két ország között nincs érvényes kiadatási egyezmény. Egyúttal arra szólított fel, hogy az USA-ban ne lovagoljanak a kiadatás kérdésén. Az orosz elnök azt is megerősítette, hogy Snowden továbbra is a Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában tartózkodik.