Moszkvába menekült az amerikai kiszivárogtató

Vágólapra másolva!
A várható kiadatási eljárás elől Oroszországba utazott az amerikai titkosszolgálat viselt dolgait leleplező Edward Snowden. A végső célja feltehetően egy másik állam.
Vágólapra másolva!

Elhagyta Hongkongot az amerikai titkosszolgálatok lehallgatási tevékenységéről botrányos részleteket nyilvánosságra hozó egykori nemzetbiztonsági alkalmazott, Edward Snowden - írta a South China Morning Post nevű lap internetes kiadása.

A cikk szerint Snowden vasárnap délelőtt egy Oroszországba tartó repülőre ült fel, és moszkvai idő szerint délután három óra után fog leszállni a Seremetyevo repülőtéren. A lap szerint Oroszország nem a végső úticélja. Korábban felvetődött, hogy Ecuadorban vagy Izlandon kereshet menedéket.

Snowden elutazásának hírét először sem a hongkongi orosz konzulátus, sem a pekingi nagykövetség nem erősítette meg az újság kérdésére, amely még a járat számát is tudni vélte - eszerint az orosz állami Aeroflot légitársaság egy gépéről van szó.

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata később megerősítette, hogy Snowden valószínűleg tranzitutasként érkezik Moszkvába. A Seremetyevo repülőtér rendőrségén pedig azt közölték, hogy nem fogják feltartóztatni a határon Snowdent.

Snowdentől még nem érkezett olyan kérelem, hogy politikai menedékjogot biztosítsanak számára Oroszországban - írta a Kommerszant című orosz napilap internetes változata. A lapnak Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azt mondta, hogy semmit sem tud arról, hol tartózkodik az amerikai titkosszolgálatok volt alkalmazottja.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió jelentése szerint Snowden hétfőn Kubába utazik tovább, ahonnan Caracasba, Venezuela fővárosába távozik. Az orosz állami televízió szerint a Wikileaks munkatársai segítettek az amerikainak, hogy "politikai menedékjogot kapjon egy demokratikus országban". Ők biztosították számára a jogi védelmet és a megfelelő papírokat is.

Az Egyesült Államok éppen szombaton jelentette be, hogy ki akarja adatni Hongkonggal a 30 éves férfit, miután az érzékeny információkat osztott meg a nyilvánossággal az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal internetfigyelő, egyebek mellett magánlevelekbe is betekinteni képes technológiájáról. Snowdennek hazájában bizonyára bíróság elé kellene állnia emiatt.