Meghalt egy tüntető Isztambulban

Törökország, tüntetés, demonstráció, zavargások, töntetők egy barikádon a Taksim Gezi parkban, Isztambulban
Vágólapra másolva!
A 20 éves Mehmet Ayvalitast egy jármű ütötte el, amely belehajtott a tüntetők tömegébe. Ő az első halálos áldozata a napok óta tartó kormányellenes demonstrációnak Törökországban. Hétfő este ismét több ezres tömeg gyűlt össze Isztambulban.
Vágólapra másolva!

A fiatal tüntetőt egy taxi ütötte el, amely a kormány ellen tüntetők közé hajtott Isztambulban. Mehmet Ayvalitast belehalt sérüléseibe – idézi a Daily Mail a török orvosszövetséget. Az ütközésben négy másik tüntető is megsérült.

A lap szerint a török közösségi oldalakon olyan hír is elterjedt, hogy egy emberjogi aktivistát lelőtt a rendőrség Ankarában, ezt azonban hivatalosan nem erősítette meg senki.

Hétfő este ismét ezrek vonultak a jelképessé vált isztambuli Taksim térre, hogy kormányellenes tiltakozást tartsanak, immár a negyedik napja - jelentette az AFP tudósítója a helyszínről. Néhány száz tüntető gyülekezett a miniszterelnök isztambuli irodája előtt is, azonban ezt a tömeget a rendőrség könnygázzal feloszlatta.

Az első két nap összecsapásai után a rendőrséget szombat este kivonták a Taksim térről és környékéről. A vasárnapi tüntetés már békés volt itt. A hétfő esti tüntetésen a résztvevők török zászlókat lengettek, és sípoltak.

Ankarában szétverték a tüntetést

Az ankarai Kizilay téren is volt egy néhány száz fős tüntetés hétfőn, amelyet a rendőrség szintén feloszlatott. Ott az előző nap is összecsapások voltak demonstrálók és rendfenntartók között, és ezekben többen megsebesültek. A könnygázra a fiatalok kődobálással válaszoltak. A Kizilay téri tüntetésen vasárnap körülbelül ötszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök.

Az Anonymus hackercsoport hétfőn feltörte a török kormány több honlapját, így tiltakozva az utcai tüntetések ellen bevetett rendőri erők erőszakos fellépése miatt. A feltört internetes oldalak között van Abdullah Gül államfő és a kormányzó - iszlamista gyökerű - Igazság és Fejlődés Párt honlapja.

A közalkalmazottak szakszervezeti szövetsége (KESK) keddre és szerdára "figyelmeztető" sztrájkba hívta tagjait az utóbbi napok kormányellenes tüntetéseinek hatósági szétverése miatt. A szövetségnek 11 szakszervezet, összesen 240 ezer ember tagja.

A tüntetési hullámot három napja az indította el, hogy egy parkban ki akartak vágni néhány fát, mostanra azonban országos kormányellenes tiltakozó akcióvá szélesedett. A demonstrálók szerint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök egyre inkább autoriter módon irányítja az országot, iszlám értékeket akar ráerőltetni a hivatalosan szekuláris országra, és megsérti a szabadságjogokat

A vezetők nyugalomra intenek

A miniszterelnök hétfőn nyugalomra intette a lakosságot. "Nyugodjanak meg, úrrá leszünk mindezen (a nyugtalanságon)" - mondta a török kormányfő újságíróknak az isztambuli repülőtéren, mielőtt elindult Marokkóba hivatalos látogatásra. A tüntetéseket "szélsőséges elemek" szervezték - jelentette ki.

Megszólalt az államfő is. „Mindenkit meghallgatunk, aki békés módon nyilvánít véleményt” - üzente hétfőn Abdullah Gül török államfő a tiltakozó megmozdulások résztvevőinek. "A demokrácia nem csak azt jelenti, hogy választásokat tartanak. Teljesen természetes, hogy békés tüntetéseken eltérő véleményeket fogalmaznak meg" - idézte az elnököt az Anadolu Ajansi török hírügynökség. "Minden honfitársamat arra kérem, legyen belátással. Mindenkinek be kell tartania a szabályokat. Ha véleményt akar nyilvánítani, azt békés módon kell tennie" - hangsúlyozta a török államfő.

Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke hétfőn találkozott Abdullah Gül köztársasági elnökkel, hogy a kialakult válságról beszéljen vele. Mint az ellenzéki politikus a találkozó után elmondta: felhívta az államfő figyelmét annak alkotmányos hatalmi jogköreire, például arra, hogy bármikor összehívhatja a parlamentet, illetve kabinetülést hívhat össze saját elnöklete alatt. Kilicdaroglu szerint a miniszterelnök eddigi nyilatkozatainak köszönhetően harapózott el a feszültség az országban.