Megérkezett Moszkvába az amerikai szivárogtató

Vágólapra másolva!
Leszállt a moszkvai Seremetyevón az a repülőgép, amelynek utasai között volt Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott is - jelentette vasárnap a Rosszija 24 hírtelevízió. Az amerikai igazságügyi minisztérium kémkedéssel vádolta meg Snowdent, mert szándékosan közölt titkos hírszerzési információkat. Snowden Ecuadorba tart, már menedékjogot is kért.
Vágólapra másolva!

Az orosz állami tévé élő adásban számolt be a hongkongi járat megérkezéséről vasárnap. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottját mintegy 50 tévétársaság és más médiumok tudósítói várták Moszkva legnagyobb nemzetközi repülőterének F terminálján. Az újságírókat beengedték a tranzitzónába is.

A Rosszija 24 jelentése szerint a Wikileaks kiszivárogtató portál közleményt adott ki, amely szerint az amerikai titkosszolgálatok internetes adatgyűjtését és telefonbeszélgetések lehallgatását leleplező Snowden "biztonságos útvonalon" egy "demokratikus országba" tart. Később Ecuador moszkvai nagykövete bejelentette, hogy Snowden menedékjogot kért az országtól.

Az orosz újságírók hiába várakoztak a moszkvai repülőtér érkezési oldalán a tranzit zónánál és a kijáratnál is, az amerikai férfi sehol sem tűnt fel. A Rosszija 24 televízió riportere több diplomata rendszámú gépkocsit látott Seremetyevón. Repülőtéri források szerint az amerikai titkosszolgálatok volt munkatársa a többi utas előtt szállt le a gépről és a repülőtér egy különtermében helyezhették el, vagy akár el is szállíthatták Seremetyevóról. Repülőtéri források megerősítették, hogy Snowden a gépen volt.

Korábban a moszkvai nemzetközi repülőtér rendőrségén közölték, hogy semmilyen utasítást nem kaptak Snowdennel kapcsolatosan, és nincs szándékukban őt feltartóztatni. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata pedig arról tájékoztatott, hogy Snowden valószínűleg tranzitutasként érkezik Moszkvába. A szabályok szerint Edward Snowden 24 órán keresztül tartózkodhat tranzitutasként a moszkvai nemzetközi repülőtéren.

Megronthatja az amerikai-orosz kapcsolatot

Az Egyesült Államok együtt akar működni azoknak az országoknak a hatóságaival, amelyekbe a titkos amerikai adatgyűjtésre vonatkozó információkat kiszivárogtató Edward Snowden megpróbál eljutni - közölte vasárnap az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője.

Nanda Chitre szóvivő szerint a hongkongi hatóságok annyit közöltek az Egyesült Államokkal, hogy Snowden egy "harmadik országba" távozott a különleges közigazgatású kínai területről.

Chitre megerősítette, hogy az amerikai kormány szombat este kérte Hongkongtól Snowden kiadatását. Az amerikai igazságügyi minisztérium kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolta meg Snowdent, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Charles Schumer demokrata szenátor a CNN-nek vasárnap kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg jóváhagyta, hogy Snowden Hongkongból Oroszországba repülhessen, aminek "komoly következményei" lesznek az amerikai-orosz kapcsolatokra.