Kemény összecsapások Isztambulban

Törökország, tüntetés, demonstráció, zavargások, Besiktas, Istambul
Vágólapra másolva!
Hétfő este újabb tüntetésekre lehet számítani Isztambulban, miután a kormányellenes török tüntetők vasárnap éjszaka összecsaptak a rendőrökkel Besiktas kerületében. Nyugalomra intett a török miniszterelnök és államfő is. Helyszíni forrásaink szerint a tüntetők többsége békés. A Külügyminisztérium azt kéri a Törökországba utazó magyar állampolgároktól, hogy kerüljék el a tüntetéseket, tömegrendezvényeket az országban.
Vágólapra másolva!

Hétfőn mintegy háromezren tüntettek Isztambulban a kormányellenes demonstrációsorozat részeként, ezúttal főleg amiatt, hogy a tiltakozók szerint a török média elfogultan tudósít a megmozdulásokról - közölték tüntetők az AFP-vel. "Megvásárolt sajtó! Nem akarunk alávetett sajtót!" - kiabálták a tüntetők a Dogus Holding médiacsoport isztambuli székháza előtt. Ez a csoport birtokolja az NTV hírtelevíziót is.

Ankarában eközben a rendőrség könnygázzal szétoszlatta hétfő délután a mintegy ezer fős tömeget. A tüntetők - főleg fiatalok - a központi Kizilay téren kezdtek el gyülekezni, ahol az előző nap összecsapások voltak demonstrálók és rendfenntartók között, és ezekben többen megsebesültek.

A tüntetési hullámot három napja az indította el, hogy egy parkban ki akartak vágni néhány fát, mostanra azonban országos kormányellenes tiltakozó akcióvá szélesedett. A demonstrálók szerint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök egyre inkább autoriter módon irányítja az országot, iszlám értékeket akar ráerőltetni a hivatalosan szekuláris országra, és megsérti a szabadságjogokat - tudósít a BBC.

A hatóságok szerint eddig 67 törökországi városban több mint 1700 embert tartóztattak le, bár többüket szabadon is engedték. Isztambul Beksitas kerületében szükségkórházakat állítottak fel a mecsetekben, boltokban és egy egyetemen a vasárnap éjjeli akciókban megsebesültek ellátására. Szemtanúk szerint a rendőrök könnygázt használtak a több ezer tüntető ellen. Megmozdulásokról érkeztek jelentések a fővárosból, Ankarából is, valamint Izmirből, Adanából és Gaziantepből. A török orvosszövetség adatai szerint péntek óta 494 tüntetőt kezeltek az isztambuli kórházakban. Sokan közülük fiatalok és a városi középosztályhoz tartoznak.

Nincs mindenhol erőszak

A három éve Isztambulban élő István az [origo] kérdésére elmondta, hogy hétfő este biztosan újra meg fognak telni az utcák, a demonstrálók ugyanis egyértelműen kijelentették, hogy nem hátrálnak.

Beszámolt arról, hogy szélsőséges csoportok is megjelentek, de úgy véli, ezek a csoportok valójában civil rendőrök, kormánypárti emberek, akik a legtöbb rongálást végzik, lejáratva ezzel a demonstrálókat. Természetesen nem kizárt, hogy vannak tényleges szélsőséges csoportok is, de a folyamatosan látottakból számára az jön le, hogy a legtöbb demonstráló békésen tiltakozik Isztambulban, sok más városrészében is, amiről nincs külföldi médiaközvetítés, mivel összecsapás nem történt. Ezt szerinte jól jellemzi, hogy a tüntetők közül többen szemetet gyűjtenek, próbálják helyreállítani a rongált városrészeket. Abban a városrészben is volt csendes tüntetés, ahol ő lakik, pedig nincs közel az összecsapások egyik fő helyszínéhez, Taksim térhez. Ami a központi tereken és utcákon van, és kiszivárog a nemzetközi médiába, az szerinte csak egy részét mutatja az elégedetlenségnek.

István látott egy érdekes videót is, amelyen egy mentőautó szirénázva próbált átvágni a tömegen, de mivel az emberek információt szereztek arról, hogy mentők szállítják a rendőrség utánpótlását, váratlanul néhány tüntető kinyitotta a mentőajtót. A kocsiban nyoma sem volt sérültnek, csak három hivatalos személy (két férfi és egy nő) volt. Ez felháborodást keltett, de visszacsukták a mentőautó ajtaját és tovább engedték. Ez szerinte jól jelzi, hogy a tüntetők nem élnek erőszakkal, habár megtehették volna.

Azt, hogy nem szélsőséges csoportok hőbörgéséről van szó, István szerint az is bizonyítja, hogy a Facebookon nemrég felhívták a külföldi Erasmus diákokat, este hatkor találkoznak a Bilgi Egyetem Dolapdere kampuszán, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a Gezi parkban tüntetőkkel.

Képgalériánkért kattintson a fotóra! Forrás: Szemerédi Enikő

Másik olvasónk, Enikő hétfőn napközben volt a Taksim téren. Beszámolója szerint nappal nyugodt a helyzet, délután viszont már folyamatosan gyűlik a nép. Az utcákat takarítják, a barikádok nagy része viszont még a helyén van. Óriásinak nevezte a török nép összefogását.

Nyugalmat kértek az ország vezetői

A miniszterelnök hétfőn nyugalomra intette a lakosságot. "Nyugodjanak meg, úrrá leszünk mindezen (a nyugtalanságon)" - mondta a török kormányfő újságíróknak az isztambuli repülőtéren, mielőtt elindult Marokkóba hivatalos látogatásra. A tüntetéseket "szélsőséges elemek" szervezték - jelentette ki.

Megszólalt az államfő is. „Mindenkit meghallgatunk, aki békés módon nyilvánít véleményt” - üzente hétfőn Abdullah Gül török államfő a tiltakozó megmozdulások résztvevőinek. "A demokrácia nem csak azt jelenti, hogy választásokat tartanak. Teljesen természetes, hogy békés tüntetéseken eltérő véleményeket fogalmaznak meg" - idézte az elnököt az Anadolu Ajansi török hírügynökség. "Minden honfitársamat arra kérem, legyen belátással. Mindenkinek be kell tartania a szabályokat. Ha véleményt akar nyilvánítani, azt békés módon kell tennie" - hangsúlyozta a török államfő.