Sok a hippi, több harcos kéne

folytatódnak a harcok törökországban, taksim tér, tüntetés, demonstráció
Vágólapra másolva!
Az isztambuli tüntetések éppen laza zenei fesztivállá kezdtek átalakulni, amikor taktikát váltott a török rendőrség, és kedden erőszakosan elsöpörte a Taksim térieket. Ők ettől annyira bedühödtek, hogy még szerda reggel is zajlottak az utcai harcok. A törökök szabadságharcos lendülete nem tört meg, a miniszterelnök állítólag tárgyalni akar velük.
Vágólapra másolva!

Egész éjjel és még reggel is dúlt a harc az isztambuli utcákon, a tüntetők és a rendőrök mindent beleadtak. Hiába alakult át ugyanis néhány napja nyugis hippifesztivállá a tüntetéssorozat, kedden a rendőrség váratlanul erős akcióba kezdett, és kisöpörte az embereket Isztambul leghíresebb teréről, a Taksimról. Ők viszont este visszatértek, és sokkal többen voltak, mint azelőtt.

A Gezi-parkban újra gyülekeznek Forrás: AFP/Adem Altan

Szerda hajnalban gumilövedéket, vízágyút és könnygázt vetettek be a gyülekező ezrek ellen, akik viszont köveket, üvegeket és Molotov-koktélokat dobáltak vissza. Az összecsapást azok sem nagyon tudták kikerülni, akik nem akartak részt venni az utcai harcokban. Sokan megsérültek, sokan a Taksim térhez közeli utcákban vagy a közeli Gezi parkban kerestek menedéket. A rendőrség ide nem ment utánuk, viszont valahányszor kiürítette a Taksim teret, a demonstrálók visszatértek. Hajnalban a BBC tudósítója szerint buldózerek jelentek meg a Taksim téren, hogy eltakarítsák a barikádokat és a hevenyészett elsősegélypontokat. A Gezi parknál azonban még reggel is voltak összecsapások.

A tizenkettedik napja tartó tüntetések, az újabb és újabb összecsapások a rendőrséggel eddig 4 ember halálát okozták - hárman tüntetők, egy rendőr -, és mintegy ötezren sérültek meg.

Így lett a fesztiválból háború

Az egész egy hirtelen rendőrségi húzással kezdődött tegnap reggel, a hatóság ugyanis taktikát váltott. Azok után, hogy napok óta nem csapott össze a Taksim tériekkel, kedden reggel heves és erőszakos támadást indított: vízágyúkkal, könnygázzal és a még erősebb paprikasprével tarolta le a területet. A paprikaspré szaga a közeli Gezi parkig, a tüntetők bázisáig is elért.

A keddi eseményeket végigélte Charles Emir Richards török fotós, aki azzal támogatja a török miniszterelnök elleni mozgalmat, hogy folyamatosan dokumentálja az eseményeket, és közzéteszi a képeit. Akkor is éppen hazament a Taksim térről, hogy feltöltse a fotóit, amikor kedden délután az Origónak sikerült elérnie.

Taksim tér, kedd Forrás: AFP/Bulent Kilic

"A rendőrség vasárnap közzétett egy felhívást, hogy mindenki hagyja el a Taksim teret, mert a polgármester fontos bejelentést akar tenni. Mindenki a kedd éjszakára gondolt, de reggel fél nyolckor a rendőrök egyszer csak megjelentek, és támadtak. A polgármester a Twitteren azt magyarázta, azért csinálják ezt, mert a Taksim közepén levő szobrot akarják megtisztítani a zászlóktól és plakátoktól" - mesélte.

"Szerintem viszont az volt az egyetlen céljuk, hogy a tüntetőket eltávolítsák a térről. Amit tettek, az felháborító és esztelen" - jelentette ki. Charles Emir Richards szerint néhány órán át a török média is elfogadta azt az értelmezést, hogy a rendőrök csak bemennek a térre, leszedik a plakátokat, és kivonulnak. "De nem mentek el. A tömeg az utcák felől tért vissza, a rendőrség pedig vízágyukat vetett be, és könnygázt" - mondta. A török fotós szerint Molotov-koktélok repkedtek egész reggel. A Gezi parkot paprikagázhullám lepte be, nem lehetett megmaradni. A rendőrök a park körül minden irányból fújták a gázt, a szél pedig bevitte a parkba az egészet.

Charles Emir Richards azt mondta, ami kedden történt, az az események "százszázalékos eszkalálódása". A rendőrségnek semmi oka nem volt betörni a térre, a tüntetők teljesen békések voltak. "Kicsit olyan hangulat volt, mintha egy zenei fesztiválon, mondjuk a Roskildén lennél. Vagy mint egy amerikai június 4-ei ünnepen. Egy csomó hippi ücsörgött a téren gitárral" - mondta.

Erdogan tárgyalna?

A miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan az összecsapások közben fenyegető hangú nyilatkozatot tett a parlamentben: azt mondta, a Gezi parkban maradt tüntetőknek távozniuk kell. "Ezt mint a miniszterelnökük kérem" - hangsúlyozta, de azt is hozzátette, hogy "ennek az ügynek most vége", "nincs több türelem".

Nem volt kíméletes a rendőrség Forrás: AFP/Aris Messinis

Kijelentései azért is különösen furcsák, mert elvileg szerdán először találkozik a tüntetők képviselőivel a Gezi parkban, hogy meghallgassa őket, és valamiféle tárgyalást kezdjen. A keddi tudósítások szerint a kiújult utcai harcok veszélyeztethetik ezt a találkozót. Az isztambuli tüntetők azonban máshogy látják: Charles Emir Richards teljesen biztos benne, hogy ez csak parasztvakítás, Erdogan végső célja a tüntetők végleges kisöprése, és csak azért akar találkozni, hogy elmondhassa a világ előtt, kész volt tárgyalni velük, a hatóságok pedig nem nyúltak a Gezi parkhoz.

A török fotós szerint nagyon érdekes, hogy a tüntetők közül senkinek fogalma sincs, Erdogan kikkel is találkozik közülük. "A Gezi parkban senki sem tudja pontosan, ki fogja képviselni őket" - mondta. A BBC tudósítója szerint sem világos, hogy kikkel akar találkozni Erdogan, de állítólag lesz köztük egy színésznő, egy énekes és egy író is. A tüntetések szervezői állítják, őket senki nem kereste meg a miniszterelnök irányából. De akkor sem tárgyalnának vele, ha ez megtörtént volna.

Charles Emir Richards arra számít, hogy pár nap múlva a rendőrség a Gezi parkot sem fogja már érinthetetlennek tekinteni, és oda is benyomul. Igaz, a tömeg ereje befolyásolhatja az eseményeket. A tüntetések erőszakossá válása állítása szerint nem tántorítja el a mozgalmat támogatókat. "Olyan emberekkel nem találkoztam, akik megijedtek volna a hatóság reakcióitól, és kiszálltak volna. Olyanokkal igen, akiknek az volt a bajuk, hogy az egész túlságosan elkezdett emlékeztetni egy egyetemista zenei fesztiválra. De a mai események újra emlékeztették az embereket, hogy milyen komoly dolog is az, ami a Taksim téren zajlik" - fogalmazott.

Mindenütt ellenállás

A tüntetések nemcsak Isztambulban zajlanak, hanem több török városban - Izmirben, Eskisehirben - és a fővárosban, Ankarában is. Az Origónak két ankarai tüntető mesélt az ottani eseményekről, akik nevük elhallgatását kérték, mert attól tartanak, a kormány később boszorkányüldözésbe kezdhet.

Ankarában minden este és éjjel történt valami, változó intenzitással, a központ itt a Kugulu park és a központi Kizilay. A tüntetők a Gezi parkbeli mozgalmat akarják támogatni a megmozdulásaikkal, a demonstrálók nagy része egyetemista és értelmiségi, de ezen belül sokféle világnézetet valló ember gyűlik össze. Hétvégénként az egyik ankarai tüntető szerint tízezren is vannak. Az első napoktól kezdve egyre erőszakosabban reagál a rendőrség a tüntetésekre, és bár tíz nap elteltével Ankarában megcsappant a lelkesedés, a tüntető szerint az újabban kibontakozó erőszakhullám hatására megint erőre kaphat. Az ankarai tüntetők eddig is nagy dózisban nyelték a könnygázt - mondta a másik tüntető, aki szerint az ankaraiak kedvenc jelszava most az, hogy "mindenütt Taksim van, mindenütt ellenállás van".

Ebből a cikkünkből megtudhatja, miből lett elegük a török városokat felforgató tüntetőknek, miért lett az országot felvirágoztató miniszterelnök a főellenség, és hogyan lett ennyire szigorú hely Törökország az elmúlt évtizedben. A török zavargásokról szóló összes cikkünket pedig elérheti innen.