A reformpárti elnökjelölt vezet az iráni választáson

Irán, választások, egy teheráni nő megy el Hassan Rowhani plakátja előtt
Vágólapra másolva!
Az első részeredmények szerint az a jelölt áll nyerésre, aki rugalmasabb tárgyalásokat ígért Irán atomprogramjáról, hogy elérje az ország elleni gazdasági szankciók enyhítését. A végleges eredmények kihirdetésére azonban még várni kell.
Vágólapra másolva!

Haszan Rohani, a mérsékeltek és reformpártiak jelöltje vezet a pénteken tartott iráni elnökválasztáson a szavazókörzetek 10 százalékában leadott voksok feldolgozása után. A mintegy ötmillió megszámolt szavazatnak Rohani több mint a felét, 52,3 százalékát szerezte meg.

Második helyen, 17,33 százalékkal a konzervatív Mohammed Bakir Kalibáf, Teherán főpolgármestere, a harmadik helyen Szaid Dzsalíli nukleáris főtárgyaló állt 13,03 százalékkal. Mohszen Rezai, a rezsim elithadseregének számító Forradalmi Gárda volt parancsnoka 10,29 százalékot kapott, a másik két jelölt - Ali Akbar Velajati volt külügyminiszter és Mohammed Garazi volt olajipari miniszter jóval kevesebb - 5,86, illetve 1,26 százaléknyi - voksot mondhatott magáénak.

Rohani plakátja egy iráni utcán Forrás: AFP/Atte Kenare

A pontos részvételi arányt hivatalosan továbbra sem közölték, a televízió jelentése szerint mindazonáltal megközelítette a 80 százalékot. Ha a végső összesítéskor egyik jelölt sem ért el 50 százalékot, második választási fordulóban döntenek az új elnök személyéről.

Haszan Rohani nukleáris főtárgyaló volt a reformer Mohammed Hatami elnök idejében (1997-2005). Már a választás előtt bejelentette, hogy győzelme esetén rugalmasabb álláspontot kíván kínálni Irán részéről a nagyhatalmakkal folytatott tárgyalásokon, hogy elérje a súlyos gazdasági válsághoz vezető nemzetközi szankciók enyhítését.

A konzervatív jelöltek elutasítják ezt az álláspontot, és - az állam legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Szajed Ali Hamenei ajatollahnak az iránymutatását követve - semmilyen engedményre nem hajlandók a nemzetközi tárgyalásokon.

Az iráni választás előzményeiről és tétjéről korábbi elemzésünkben, itt olvashat bővebben.