Gyújtogatás okozhatta a busztüzet Kínában

Vágólapra másolva!
A kínai rendőrség gyanúja szerint szándékosan okozhatta egy férfi Dél-Kínában azt a busztüzet, melyben közel ötvenen vesztették életüket. A fetételezett elkövető is az áldozatok között van, otthonában búcsúlevelet találtak. Kínában az utóbbi években egyre több buszt gyújtanak fel szándékosan.
Vágólapra másolva!

Súlyos bűncselekmény gyanújával, szándékosságot feltételezve nyomoznak a pénteki, legalább 47 halálos áldozatot követelő délkelet-kínai autóbusztűz ügyében - közölte szombati sajtókonferenciáján a Fucsien tartománybeli Hsziamen város kormányzatának illetékese.

Az utasokkal teli expresszjárat péntek este, csúcsidőszakban gyulladt ki és robbant fel egy kilenc méter magas felüljárón. Tíz perc alatt kiégett. Harmincnégy sérültet kellett kórházba szállítani, több mint tucatnyian vannak súlyos állapotban. A buszon 15 középiskolás diák is utazott, nyolcukat állítólag nem találják.

A legfrissebb jelentések szerint a gyanúsítottat azonosították, s úgy vélik, maga is az áldozatok között van. Az 59 éves férfi lakását átvizsgálták és bizonyos tárgyakat elhoztak onnan a hatóságok. Az interneten megjelent információk szerint búcsúlevelet is hagyott, amelyben életét kudarcosnak nevezte. A gyanúsítottról készített köztéri videofelvétel képkockáján látható, amint csomagot húz maga után.

Szakértők korábbi vizsgálatuk során kétségbe vonták, hogy műszaki hiba okozta volna a tüzet. A korábban elterjedt hírekkel ellentétben a tűz keletkezését megelőzően sem a busz kereke, sem az üzemanyagtartálya nem sérült meg. Kiderült, benzin gyulladt meg, noha a jármű dízelmotoros volt. Az utasok a tűz keletkezése előtt szintén benzinszagot éreztek. Az egyik túlélő azt nyilatkozta, hogy valaki hangosan meg is kérdezte, ki szállít benzint?

A nyomozást folytatják, a részletek kiderítésére alakult munkacsoportot a már helyszínen tartózkodó közbiztonsági miniszter, Kuo Seng-kun államtanácsos irányítja. A tárca általános ellenőrzést rendelt el a tömegközlekedési járművekre és más, meg nem nevezett területekre vonatkozóan. Hsziamenben átvizsgálják az utasok csomagjait.

A népszerű expresszbuszjáratokat 2008 óta üzemeltetik a városban, naponta több mint 265 ezer ember utazik rajtuk. 2009 júniusában Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban egy munkanélküli férfi gyújtott fel egy buszt benzinnel. Akkor 28-an haltak meg, és 70-en megsérültek. Az idén januárban egy, a munkáltatójával vitában álló bányamunkás repítette a levegőbe vállalatának egyik autóbuszát nagy mennyiségű robbanóanyaggal. Tucatnyi ember meghalt, negyvenen megsérültek.