Elhunyt Iain Banks

Vágólapra másolva!
A világszerte kedvelt, ötvenkilenc éves író rákbeteg volt. Nagyon szerette volna még látni a könyvesboltokban a június 20-án megjelenő új regényét.
Vágólapra másolva!

Ötvenkilenc esztendős korában rákbetegségben elhunyt Iain Banks skót író, számos népszerű regény, köztük A darázsgyár szerzője. Az író halálhírét családja közölte - írta vasárnap a BBC hírportálja.

Banks áprilisban jelentette be, hogy végső stádiumú epehólyagrákot diagnosztizáltak nála, és tisztában volt azzal is, hogy már csak hónapjai vannak hátra.

Iain Banks, aki sci-fijeit Iain M. Banks néven adta ki Forrás: Wikipedia

Mikor az író tudomást szerzett állapotáról, megkérte kiadóját, hogy hozza előre új regénye, a The Quarry megjelenését, hogy még életében láthassa a polcán a könyvet. A június 20-án a boltokba kerülő kötet egy rákban szenvedő, negyvenes éveiben járó férfi utolsó heteiről szól.

A kötet kiadója, a Little, Brown Book Group közleményében "az ország egyik legkedveltebb regényírójaként" méltatta elhunyt szerzőjét. A brit The Times című lap 2008-ban beválogatta őt az 1945 utáni 50 legjelentősebb brit író listájára.

Banks műveit jól ismeri a magyar közönség, szép- és zsánerirodalmi műveit egyaránt kiadták fordításban. Első, és egyből világhírt hozó, 1984-ben megjelent regénye, A darázsgyár 2006 óta érhető el magyar nyelven. A Kultúra nevű, szuperfejlett világot bemutató sci-fi regénysorozata évről-évre jelent meg magyarul.

Banks olyan világot teremtett, amiben a hatalmi centrum nem kínált kihívásokat, ám a periféria, a további birodalmak bonyolult kérdéseket vetett fel. Írásaiban egy nyugodt, liberális értékrendű szuperhatalom kalandkereső tagjai keresik meg maguknak azt a közeget, amelyben képesek tenni valamit a galaxisért. Banks egyike volt azoknak a valóban modern sci-fi szerzőknek, akik eltalálták a magyar olvasók ízlését.