A tévéből nyugtatta a tüntetőket a brazil elnök

Vágólapra másolva!
A brazil kormány arra készül, hogy több ezer külföldi orvost hívjon be az országba az ellátás érdekében. Erről is beszélt Dilma Roussef brazil elnök a tévében, és azzal próbálta nyugtatni a tüntetőket, hogy a békés demonstrálók képviselőivel egyeztetni fog.
Vágólapra másolva!

Dilma Rousseff brazil elnök elismerte az országhoz intézett beszédében, hogy sok dolgot gyorsabban és jobban lehetne csinálni, és közölte, hogy kész fogadni a Brazíliát az utóbbi napokban megrázó tüntetések képviselőit.

"Fogadni fogom a békés tüntetések vezetőit, a szakszervezetek és népi szövetségek képviselőit, meghallgatunk minden véleményt" - mondta helyi idő szerint péntek este a televízióban Dilma Rousseff, aki ugyanakkor energikusan elítélte a megmozdulásokon helyenként kirobbant erőszakot, amelyet a tüntetők egy kisebbsége gyakorolt.

Az elnök elismerte, hogy többet kell tenni a korrupció ellen, és "nagy szövetséget" javasolt a közszolgáltatások színvonalának emeléséért. Közölte, összeül a parlamenttel, a bíróságokkal, a kormányzókkal és polgármesterekkel, hogy kidolgozzanak egy "nemzeti urbanisztikai mozgósítási tervet", mivel a tiltakozások ennek a területnek a hiányosságai miatt kezdődtek. Politikai rendszerünknek "oxigénre" van szüksége, és átláthatóbbá kell tenni - jelentette ki. Elismerte a mozgalom demokratikus jellegét, és azt, hogy "megmutatta az ifjúság vágyát Brazília előbbre juttatására".

A tüntetések szerinte fontos tapasztalatokkal jártak, elérték, hogy visszavonják a vitatott áremelést a közlekedésben, és meg kell ragadni ezt az alkalmat több változtatás előmozdítására a társadalom érdekében - mondta.

Több ezer orvos érkezhet

Az egészségügyről azt mondta, a kormány arra készül, hogy több ezer külföldi orvost hívjon be az országba sürgősen az ellátás érdekében. Ezt a tervet a szakmai kamarák ellenzik. Emlékeztetett arra a parlamentnek már megküldött javaslatára, hogy az újonnan felfedezett olajmezők hasznát száz százalékban fordítsák az oktatásra. Roussef szerint ha kihasználják a tüntetések energiáját, sokat tehetnek, amit Brazília eddig nem tett meg gazdasági és politikai okok miatt.

Brazíliában több mint két hete országos tüntetések folynak az infláció növekedése, a bűnözés és az elégtelen állami szolgáltatások miatt. A megmozdulások konkrét kiváltó oka a tömegközlekedési díjak emelkedése volt Rio de Janeiróban és Sao Paulóban. Csütörtökön már több mint egymillióan vonultak az utcákra, és több helyen kisebb csoportok összecsapásokat provokáltak ki a rendőrséggel. Az áremelést visszavonták a hatóságok, de a megmozdulások folytatódtak a többi ok miatt.

Pénteken csak kisebb tüntetések voltak, mert "a mozgalom céljaitól idegen" csoportok csapódtak hozzá - mondták a szervezők, akik általában a közösségi hálón keresztül mozgósítanak.