Továbbra sincs hír a magyar hegymászókról

Vágólapra másolva!
Erőss Zsolték nem adtak életjelet magukról, és az expedíció vezetőjét sem sikerült elérni. Hétfőn Erőssék sikeresen meghódították a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsát, de azután katasztrófák sora érte az expedíciót. Egy nagy lavina elvitte a 2-es tábort, a leereszkedéskor pedig egy koreai és egy bangladesi hegymászó életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs új hír a Kancsendzöngán bajba jutott magyar hegymászókról, Erőss Zsoltról és Kiss Péterről - mondta szerdán reggel Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője. Az éjszaka nem jutott új információhoz Nepálból. Kollár Lajost, az expedíció vezetőjét szerda reggelig sem ő, sem az MTI nem tudta elérni.

Előző este Vincze Szabolcs az MTI-nek elmondta, hogy két serpa segíthet a két magyar hegymászón, Erőss Zsolton és Kiss Péteren. A serpáknak azonban egy napba is telhet, mire a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának 5300 méteren fekvő alaptáborából feljutnak a 7600 méteren lévő 4-es táborba.

Kedden hiába várták Erőss Zsoltot és Kiss Pétert a 7600 méter magasan fekvő táborban - mondta Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője, és aggályairól blogposztunkban is beszámolt. A hegymászók nagyon fáradtak, és le vannak gyengülve, ezért mentőcsapatot kell eléjük küldeni, hogy a monszun miatt legkésőbb május 25-én elindulhassanak lefelé a hegyről.

Hétfőn Erőssék sikeresen meghódították a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsát, de azután katasztrófák sora érte az expedíciót. Egy nagy lavina elvitte a 2-es tábort, leereszkedés során pedig életét vesztette egy koreai és egy bangladesi hegymászó. Két serpa megsebesült, a lavina miatt pedig sokan a szabadban töltötték az éjszakát.

Erőss Zsolt és Kiss Péter már a tizenkettediket hódították meg az összesen 14, nyolcezer méternél magasabb hegy közül. Az egyesület célja, hogy mindegyikre feljusson magyar hegymászó, ennek eléréséhez - a Kancsendzönga (a világon a 3. legmagasabb) után - már csak két csúcs, az Annapurna és a K2 (a világon a 2. legmagasabb) van hátra. Erőss Zsolt és Mécs László 2002-ben indította az első expedíciót a Mount Everest (Csomolungma) megmászásával.