Lezuhant egy utántöltő repülő

Vágólapra másolva!
Lezuhant egy amerikai KC-135-ös típusú utántöltő repülőgép pénteken Kirgizisztánban. A legénység sorsáról egyelőre nincs információ.
Vágólapra másolva!

A felszállást követően eltűnt a légi irányítók radarjáról a Csaldibar településhez közeli amerikai Manasz támaszpontról felszálló KC-135 típusú légi utántöltő repülőgép pénteken. A légiirányítás azonnal elvesztette a kapcsolatot a géppel.

Kilencvenezer kilogramm üzemanyagot képes szállítani a Stratotanker (képünk illusztráció) Forrás: US Airforce



Szemtanúk szerint a gép a levegőben három darabra esett szét. A helyszínen hatalmas tűz keletkezett. A legfrissebb jelentések szerint elképzelhető, hogy senki nem halt meg. A helyi lakosok közül senki sem vesztette az életét. Azt is valószínűnek tartják, hogy a személyzet öt tagjának sikerült katapultálnia még a gép földhöz csapódása előtt. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek a mentőalakulat egyik vezetője a délutáni órákban telefonon azt mondta, hogy egyelőre senkit sem találtak, csupán egy ejtőernyő foszlányait. A környékbeli falvak lakói azonban arról számoltak be, hogy egy ejtőernyőt sem láttak a levegőben.

A gép a kirgiz főváros nemzetközi repülőteréhez közel fekvő Manasz támaszpontról szállt fel, amely létfontosságú szerepet játszik az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok utánpótlásában. A légi utántöltő gép a környező hegyvidéki körzetben zuhant le, ami megnehezíti a keresést és az esetleges mentést. A zuhanás helyszínére vezényeltek két orvosi csoportot. Mentőbrigádok, rendőri erők is részt vesznek a keresésben, az ügyészség emberei velük tartanak.