Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

350 ezer hamis szavazólapot találtak Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Csalás gyanúja árnyékolja be a vasárnapra kitűzött parlamenti választásokat Bulgáriában. Szombaton 350 ezer hamis szavazólapot találtak egy nyomdában. Többen a voksolás elhalasztását követelik.
Vágólapra másolva!

Háromszázötvenezer hamis szavazólapot foglaltak le a bolgár állambiztonsági szervek egy Szófiához közeli nyomdában - közölte a bolgár főváros ügyészsége szombaton, egy nappal az előre hozott parlamenti választások előtt. Az ügyben bűnvádi eljárást kezdeményeztek. Az ügyészség szerint a feltehetően illegálisan kinyomtatott szavazólapokat a Szófiától 14 kilométerre északnyugatra fekvő Kostinbrod egyik nyomdájának raktárában találták meg.

A BGNES hírügynökség szerint a nyomda tulajdonosa Jordan Boncsev, a kostinbrodi városi tanács egyik, a kormányzó GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) párthoz tartozó tagja. Boncsev tagadja, hogy illegális szavazócédulákat nyomtattak volna.

Az ellenzék egy része a vasárnapi választások elhalasztását követelte, a központi választási bizottság elnöke azonban kijelentette, hogy választást a terveknek megfelelően megtartják.

A GERB, amelyet hivatalosan még nem gyanúsítottak meg, szintén tagad, tiltakozva "a politikai spekulációk ellen". Cvetan Cvetanov, a párt elnöke szerint "a demokráciát a tömeges zavargások előkészületei fenyegetik", ezért meg kell tartani vasárnap a parlamenti választásokat.

Szergej Sztanisev, az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke szerint a lefoglalt hamis szavazólapok mennyisége az "összes szavazó tíz százalékának felel meg, és 25 mandátum sorsát dönthette volna el" a 240 tagú bolgár parlamentben. "Európában példátlan esetről van szó" - közölte a szocialista vezető, közvetlenül a GERB-et téve felelőssé a feltételezett csalási kísérletért.

Az előre hozott bolgár parlamenti választások ellenőrzésére kétszáz megfigyelőt küldő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) azt közölte, hogy egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy reagáljon a történtekre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről