Az idősebb robbantó rajta volt a potenciális terroristák listáján

Vágólapra másolva!
Évekkel ezelőtt az orosz és az amerikai titkosszolgálatok által finanszírozott tanfolyamon is részt vett az idősebbik bostoni robbantó - írja egy orosz lap. Az amerikai hatóságok viszont potenciális terroristának gondolták, de nem tartották olyan veszélyesnek, hogy ne ülhessen repülőre.
Vágólapra másolva!

Az egyik bostoni merénylőt, az idősebbik Carnajev fivért a grúz és az amerikai titkosszolgálatok által szervezett tanfolyamon képezték ki - közölte szerdán az Izvesztyija című orosz napilap. A kormányhoz közeli újság birtokába jutottak a grúz kémelhárítás iratai. Ezek - a lap szerint - azt bizonyítják, hogy a Kaukázusi alapítvány nevű grúz szervezet és a Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági tanácsadó nevével fémjelzett Jamestown Alapítvány észak-kaukázusi személyeket verbuvált az Egyesült Államok és Grúzia érdekében végzendő munkára. Néhány tanfolyamon részt vett a tavaly januártól júliusig Oroszországban tartózkodó Tamerlan Carnajev is.

Amerikai lapok viszont arról cikkeznek, hogy a bostoni robbantásokat elkövető idősebb fivér neve rajta volt azon a szigorúan titkos listán, amelyen az amerikai kormány a potenciális terroristákat tartja nyilván az egész világból, de a lista olyan hosszú és nehezen áttekinthető, hogy a hatóságok nem tudnak alaposan szemmel tartani mindenkit - közölték kedden a nyomozáshoz közel álló források.

Tamerlan Carnajev adatait azért vitték fel a Nemzeti Terrorelhárítási Központban (NCTC) fenntartott adatbázisba (TIDE), mert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2011-ben kihallgatta egy orosz figyelmeztetés alapján, amely szerint a csecsen férfi szélsőséges iszlamista eszméket követ. Noha az FBI nem találta őt veszélyesnek, feltette az 540 ezer nevet tartalmazó listára. Az 540 ezer név valójában körülbelül 450 ezer embert takar, mert az álnevek és a betűhibák miatt egyesek többször szerepelnek. A nyilvántartottak kevesebb mint öt százaléka amerikai állampolgár vagy az Egyesült Államokban legálisan tartózkodó személy - közölték az adatbázist ismerők.

A TIDE egyike azon szövetségi adatbázisoknak, amelyeket a 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek után hoztak létre. Útvesztőkkel teli szerkezete miatt többször bírálták az NCTC-t. E listán belül különböző kategóriák vannak a rajta szereplők veszélyességét illetően, és ezekhez különböző szigorúságú intézkedések tartoznak. Tamerlan Carnajev neve mellé nem rendeltek olyat, hogy nem szállhat repülőgépre, vagy hogy szigorúbb repülőtéri ellenőrzésnek kell alávetni, és mivel csak egy rövid ideig tartó szigorú figyelésre jelölték (nem tudni, hogy miért), mire visszautazott Oroszországból az Egyesült Államokba, a figyelés automatikus lejárata miatt az országba való belépéséről nem vettek tudomást.

Tamerlan Carnajev és általában a terroristagyanús személyek nyilvántartásáról legalább két meghallgatáson is szó volt kedden a washingtoni kongresszusban. Az FBI zárt ajtók mögött tájékoztatta a szenátus hírszerzési bizottságát, Janet Napolitano belbiztonsági miniszter pedig nyilvánosan az igazságügyi bizottságát. Sean Joyce, az FBI igazgatóhelyettese védte a hivatal teljesítményét a bostoni robbantások ügyében. Napolitano megerősítette, hogy a rendszer jelzett, amikor Carnajev elhagyta az Egyesült Államokat - annak ellenére, hogy nevének írásmódja útlevelében nem egyezett az adatbázisbelivel -, de visszatérésekor már nem adott riasztást.