Óriási kék gyémántot találtak

Vágólapra másolva!
Ritka, huszonöt és fél karátos kék gyémántot találtak a Petra Diamonds nevű cég Cullinan bányájában. A szokatlanul nagy méretű kő tízmillió dollárt is érhet a szakértők szerint.
Vágólapra másolva!

Tízmillió dollár értékű ritka nyersgyémántot találtak a Dél-afrikai Köztársaság Cullinan nevű bányájában - adta hírül a BBC online kiadása. Az 1902 óta működő Cullinan-bánya a ritka kék gyémántok egyik legfontosabb forrása a világon.

"Ritka, hogy ilyen méretű és minőségű gyémánt kerül a piacra" - nyilatkozta a bányacég szóvivője. A hír hatására a bányát üzemeltető cég részvényeinek árfolyama emelkedni kezdett.

A Cullinan-bányában már korábban is találtak nagyméretű kék gyémántokat. Egy hasonló méretű és jellegű drágakő 2009-ben került kalapács alá a Sotheby's aukciósház árverésén. A 26,6 karátos kék nyersgyémántért közel tízmillió dollárt adtak. A követ az új tulajdonosa Josephine csillagának nevezte el. Egy mélykék gyémántot pedig, amely szintén a Cullinan-bányából származott, 2012-ben árvereztek el 10,8 millió dollárért.

A dél-afrikai bányából származik az Afrika csillaga nevű kék gyémánt is, amely a brit koronaékszerek közé tartozik. Ez a kő a világ második legnagyobb csiszolt gyémántja, körte alakú és 530 karátos.