Újra összeültek a bíborosok

Vágólapra másolva!
Újra összeültek a római katolikus egyház bíborosai szerda délután a Sixtus-kápolnában, hogy szavazzanak a pápai tisztségről február 28-án lemondott XVI. Benedek utódjáról. 
Vágólapra másolva!

Akárcsak délelőtt, délután is legfeljebb két voksolást tartanak. Ha már az első szavazás eredményes lenne, felszállna a fehér füst, s ebben az esetben megszólalnának a Szent Péter-bazilika harangjai. Ha mindkét szavazás eredménytelen lesz, akkor a második után felszálló fekete füst jelzi, hogy a bíborosok még nem tudták megválasztani a következő pápát.

Miközben a bíborosok vitatkoznak, hosszú percek óta egy sirály trónol a pápaválasztók kéményén. A Biblia szerint tisztáltalan állat.

Ha az első délutáni szavazáson sikerül megválasztani a pápát, a fehér füst már 17.30-18 órakor felszállhat. Ha második kört tartanak, 19 óra körül lesz érdemes figyelni a kéményt. Ha a füst ismét fekete lesz, a bíborosok csütörtökön a megszokott rend szerint folytatják a szavazást.

Ha fehér füst száll fel, azt a Szent Péter-bazilika harangjainak zúgása kíséri. Jean-Louis Tauran a korelnök protodiakónus bíboros egy órán belül bejelenti az új pápa nevét a bazilika lodzsájáról.

A katolikus egyházfő megválasztásához a 115 pápaválasztó bíboros kétharmadának támogatására van szükség. Az előző katolikus egyházfők közül Joseph Ratzingert (XVI. Benedek) 2005-ben a negyedik, Karol Wojtylát (II. János Pált) 1978 októberében a nyolcadik, Albino Lucianit (I. János Pált) ugyancsak 1978-ban, de augusztusban a negyedik "körben" választották pápává.