Ürüléket találtak az IKEA csokitortájában

Vágólapra másolva!
Melegvérű élőlények, így az emberek ürülékében fellelhető baktériumot találtak az IKEA mandulás csokitortáiban Kínában. A szállítmányt megsemmisítették, az IKEA vizsgálódik, de egyelőre semmilyen káros kórokozót nem találtak az élelmiszerben. Magyarországra nem került az érintett szállítmányból.
Vágólapra másolva!

A kínai egészségügyi hatóság a svéd IKEA közel két tonna csokitortáját foglalta le, miután abban az emberi ürülékben előforduló baktériumok magas arányát mutatták ki. A Shanghai Daily szerint a coliform baktériumot az IKEA mandulás csokitortájában találták, ezért a hatóságok lefoglaltak és megsemmisítették az 1,87 tonnás szállítmányt, ami Svédországból érkezett - írja a svéd The Local című lap.

A coliform baktérium előfordul a természetben, és jellemzően a melegvérű előlények ürülékében található nagy számban, de ezzel tesztelik az élelmiszerek minőségét is. Komoly betegséget nem okoz - írja a Wall Street Journal.

Az IKEA munkatársai szerint a baktériumok nem voltak ártalmasak. "Most már tudjuk, hogy ez a coliform baktérium nem veszélyes az emberek egészségére, nem úgy, mint az E.Coli vagy bármi hasonló" - mondta Sara Paulsson, az IKEA munkatársa a TT hírügynökségnek, aki hozzátette, hogy már soha nem fogják megtudni, milyen baktériumot találtak, mert a tortákat megsemmisítették.

Az IKEA szóvivője, Ylva Magnusson azt mondta, hogy a torták sosem érték el az áruházak polcait, de vizsgálják, hogy esetleg más szállítmányokba is került-e az adott tortából. "A jelek arra mutatnak, hogy a baktériumszám nem volt olyan magas, ennek ellenére tudnunk kell, hogy pontosan mennyi és hogyan kerülhetett a tortákba" - mondta a GlobalPostnak.

Az IKEA ezen terméke mindösszesen csak egy a 247 termék közül, amit a cég forgalmaz. A hír egy héttel az után jött, hogy a cseh IKEA húsgolyóiban lóhúst találtak.

IKEA: Nincs coliform baktériumos torta Magyarországon

Az IKEA magyarországi képviselete közleményében azt írta, hogy az érintett termékeknek semmilyen egészségkárosító hatásuk nincs, azonban minőségi és egészségügyi okokból minden más baktériumra kiterjedő vizsgálatot végeztek, de ezek során semmilyen egészségre káros kórokozót nem találtak. Mivel az érintett szállítmányok nem feleltek meg az IKEA szigorú élelmiszerminőségi elveinek, a termékek árusítását 23 országban felfüggesztették. Magyarországon erre nem volt szükség, mivel nem került az érintett szállítmányból a hazai IKEA áruházakba - írta az IKEA.