Román nemzetiszínű hajpánt miatt feszültek be Kovásznán

Vágólapra másolva!
Néhány diák román nemzetiszínű hajpántban ment iskolába a magyar nemzeti ünnepen, március 15-én a romániai Kovásznán. A román oktatási minisztérium vizsgálóbizottságra bízta a történtek feltárását.
Vágólapra másolva!

Feszültség alakult ki a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor magyar-román tannyelvű líceumban, miután március 15-én diákok egy csoportja román nemzeti színű hajpántot viselt, és voltak, akik az arcukat is piros-sárga-kékre festették.

Az eseményekkel nagy terjedelemben foglalkozott a szerdai romániai sajtó. Azt írták, hogy a tanárok provokatívnak vélték a diákok tettét. A romániai lapok szerint a tanárok csak az után foglalkoztak az üggyel, hogy az egyik 15 éves lány az ünnep utáni napokon is viselte a hajpántot. A lány a tanórákon is magán tartotta a kiegészítőt, és amikor az osztályfőnöke arra kérte, hogy vegye le, akkor a derekára kötötte, ezután a tanár elvette tőle.

A lány, aki a Facebookon is megosztotta képét, utóbb mondta egy román lapnak, hogy az iskola magyar igazgatója berendelte az irodájába, és uszítással vádolta, egy magyar nevű férfi pedig halálosan megfenyegette a közösségi portálon.

A Kovászna megyei tanfelügyelőség vizsgálatot rendelt el az ügyben, a rendőrség pedig közölte, hogy nyomozást indított a diáklány internetes fenyegetésének ügyében. Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő gyerekes lázadásnak nevezte a román diák tettét.

"Kissé feszült" hangulat

Szerdán a román oktatásügyi minisztérium is vizsgálóbizottságot bízott meg a történtek feltárásával. A minisztérium honlapján csütörtökön közzétett közleményben azt írják, hogy a román oktatási rendszer "a tolerancia, az interetnikus együttélés és a különbözőségek elfogadásának elvét hirdeti, bármilyenek is legyenek ezek a különbözőségek". A Manna.ro szerint szerdán az iskola tanári kara is összeült, hogy kivizsgálják az eseményt.

Az iskola csütörtökön közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezte ki, és elismerte, hogy "kissé feszült" hangulat alakult ki a tanintézetben a történtek miatt. Közölték, nem látták szükségét annak, hogy megrovásban részesítsék diákjaikat. "Valamennyi diáknak jogában áll nemzeti szimbólumait viselni, nemzeti hovatartozásának megjelöléseként és nemzeti érzéseinek kifejezéseként." Az iskola szerint náluk a tolerancia és a valamennyi diák és tanár nemzeti identitása iránti tisztelet élvez elsőbbséget, az intézmény folyamatosan gondot fordít ennek a szellemnek a meghonosítására - írták.

A tízezer lakosú Kovásznán a lakosság harmadát teszi ki a román közösség. A Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont a város egyetlen középiskolája, az ott tanuló 1300 diák többsége magyar.