Összeültek a pápaválasztók

Vágólapra másolva!
Bevonultak a pápaválasztó bíborosok a Sixtus-kápolnába. Az esős idő ellenére több ezer turista, zarándokok és hívő várta a vatikáni Szent Péter téren, hogy az egyházi méltóságok elfoglalják az épületet. Az olasz sajtó úgy tudja, hogy a terrorizmusellenes egységek és a vatikáni csendőrség emberei civilben vegyültek el a tömegben.
Vágólapra másolva!

A 115 pápaválasztó bíboros kedden fél ötkor elindult a Sixtus-kápolnába, ahol leteszik a titoktartási esküt, majd a várakozások szerint megtartják az első szavazást. A BBC élő tudósítása szerint a bíborosok ezekben a percekben vonulnak be a kápolnába. Kedden hívők, kíváncsi turisták és újságírók tömege lepte el a Szent Péter teret és környékét a bevonulásra várva. A Vatikán hivatalos honlapján élőben követheti az eseményeket.

A Pál-kápolnából induló bíborosok a bevonulás közben a Teremtő Lélek, jöjj közénk (Veni Creator Spiritus) latin nyelvű éneket - a legrégebbi Szentlélek-himnuszt - énekelték. A bíborosok a kápolna közepén felállított olvasónál, az azon nyitva fekvő Evangélium előtt egyenként teszik le a titoktartási esküt. Ezt követően a szertartásmester az "extra omnes" latin felkiáltással fölszólít mindenkit, aki nem rendelkezik szavazati joggal, hogy hagyja el a Sixtus-kápolnát. Majd a kápolna ajtaját bezárják, amivel hivatalosan megkezdődik a konklávé.

Várhatóan 18 óra körül tartják meg az első szavazást, az eredményt jelző füstnek 19 óra körül kell felszállnia. Elképzelhető azonban az is, hogy szerdára halasztják az első voksolást.

Az esős idő ellenére a Szent Péter téren és környékén kedd reggel óta folyamatos a tömeg: több ezer turista, ennél valamivel kevesebb számú zarándok, akiket majd a pápa beiktatására várnak, és a nemzetközi sajtó, amely nem léphet be a térre, így az újságírók a tér környékét szállták meg. Többemeletes állványokon sorakoznak a kamerák, amelyek a közeli épületek tetőteraszait is ellepték.

A biztonságot közel ezer olasz rendőr, csendőr, pénzügyőr biztosítja. A terrorizmusellenes egységek és a vatikáni csendőrség emberei civilben vegyültek el a tömegben - tudta meg az olasz sajtó. A Szent Péter téren rendőrautó járőröz. "A Vatikán egész környékét videokamerákkal szereltük fel nemcsak esetleges vészhelyzetre, hanem a tolvajok kiszűrésére is" - nyilatkozott a biztonságért felelős Aldo Coronati. "Nem csak a sajtó fáradt, mi is, napok óta 24 órás szolgálatot teljesítünk" - mondták a rendőrök.

Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini
Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

A képre kattintva galéria nyílik

A pápaválasztásért délelőtt tartott szentmise után a nyolcvan évnél idősebb nem pápaválasztó bíborosok elhagyták a Vatikánt. Közöttük a portugál Jose Saraiva Martins a sajtónak ismételten azt hangoztatta, hogy "az új pápának nem a nemzetisége számít, hanem a személyisége".

Róma és Olaszország számos templomát a konklávé kezdetétől folyamatosan nyitva tartják, hogy a hívők akár éjjel is imádkozhassanak az új pápáért. A Sixtus-kápolnába délután bevonuló bíborosok menetét Giovanni Battista Re, a legidősebb püspök-bíboros vezeti. Utolsóként az amerikai James Michael Harvey lép be a kápolnába. A Vatikántól a sajtónak adott lista szerint Erdő Péter 47-dikként lép be a kápolnába.

Az Osservatore Romano szentszéki napilap Vatikánhoz közeli nyomdájában is készülnek: a fehér füst felszállása után 120 ezer példányban nyomtatják ki azonnal az újság gyorskiadását az új pápa fényképével.