Vágólapra másolva!
Véletlenül elárulta a júliusban születendő gyermeke nemét Katalin cambridge-i hercegnő. Amikor játék mackót kapott ajándékba egy hódolójától, azt mondta elharapva a mondat végét, hogy odaadja majd a kislányának. Később azzal igyekezett menteni a helyzetet, hogy nem tudják a nemét.
Vágólapra másolva!

Vilmos herceg várandós hitvese a kelet-angliai Grimsby kikötővárosban tett látogatást. Katalin hercegnő a tiszteletére megjelent kétezer hódoló egyikétől egy játék mackót kapott ajándékba. "Thank you, I'll take that for my d ..." , vagyis "nagyon köszönöm, ezt elteszem a l..." - kezdte volna mondani a hercegnő, gyorsan elharapva azonban a mondat végét.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szerdai beszámolója szerint a tömegből egy idősebb hölgy, aki Katalin közvetlen közelében állt, és hallotta az elszólást, egyenesen rákérdezett, hogy "azt akarta mondani, a lányának, ugye?". A hercegnő igyekezett jóvátenni a bakit, állítva, hogy nem tudják a gyermek nemét, ám a hölgy nem tágított, mondván: "Én viszont úgy gondolom, hogy tudják". "De nem mondjuk meg" - hangzott Katalin válasza, majd a hercegnő gyorsan lezárta a témát.

A brit monarchia íratlan szokásjoga alapján az udvar soha nem közli előre a királyi családban várható gyermekek nemét. Vilmos és Katalin első gyermeke mindenképpen az Egyesült Királyság uralkodója lesz, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik. A brit kormány által tavaly elindított törvénymódosítási folyamat ugyanis várhatóan felszámolja azt a diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint a mindenkori uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére.

II. Erzsébet királynő - Vilmos nagymamája - nemrégiben még további emancipációs kezdeményezéseket is tett saját hatáskörében, külön rendeletet adott ki ugyanis arról, hogy ha Vilmos és Katalin első gyermeke leány lesz, akkor is megillesse őt a királyi fenség megszólítás és a hercegnői rang. Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő legidősebb fia - édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz.