Irán célba vett egy amerikai drónt

Vágólapra másolva!
Egy iráni vadászrepülőgép 25 kilométerre megközelített egy pilóta nélküli amerikai felderítőgépet, de két amerikai vadászgép közbeavatkozására visszafordult.
Vágólapra másolva!

Egy iráni F-4-es Phantom vadászgép a héten a Perzsa-öbölben, nemzetközi vizek felett megpróbált elfogni egy Predator típusú amerikai drónt, de elállt ettől a szándékától, miután az övezetbe két amerikai katonai gép érkezett - erősítette meg csütörtökön a Pentagon.

Az iráni vadász az után fordult vissza, hogy az amerikai gép figyelmeztetésül kibocsátott egy világítórakétát. Az incidensről először beszámoló CNN szerint az amerikai pilóta nélküli felderítő repülőgép Omán partjai közelében repült nemzetközi légtérben, amikor Irán bemérte, és vadászgépet emelt a levegőbe. Éles lövéseket nem adtak le.

George Little, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, az eset kedden történt. Little kijelentette, hogy a fegyvertelen MQ-1-es Predator és az azt kísérő két amerikai gép mindvégig nemzetközi vizek felett maradt. A drón "titkos rutinmegfigyelési küldetést" teljesített.

A szóvivő elmondása szerint az iráni F-4-es 25 kilométerre közelítette meg az amerikai pilóta nélküli gépet, mielőtt visszafordult. Az incidenssel kapcsolatban az iráni Press TV kedden arról számolt be, hogy Irán bemért és visszafordulásra kényszerített egy nagy magasságban szálló amerikai U-2-es felderítő gépet. Ezt egy, a CNN-nek névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy cáfolta.

Tavaly novemberben egy iráni vadászgép tüzet nyitott egy amerikai Predator drónra, de nem találta el. Az Egyesült Államok ezt követően közölte Iránnal, hogy "a régóta fennálló gyakorlattal és a térség biztonsága iránti elkötelezettségével összhangban" folytatni fogja a felderítő repüléseket, és hogy fenntartja magának a jogot katonai eszközeinek és erőinek megvédésére.

2011 decemberében Teherán birtokába jutott egy "nagyon érzékeny" technológiával felszerelt amerikai Sentinel drón, amely lezuhant, miközben a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) gyűjtött adatokat az iráni nukleáris programról.