Kivégeztek hét külföldi túszt Nigériában

Vágólapra másolva!
Egy brit, egy olasz, egy görög és négy libanoni állampolgárt végzett ki egy iszlamista csoport Nigériában. A szervezet szerint brit és nigériai hatóságok arra készültek, hogy kiszabadítják a túszokat, ezért végezték ki őket.
Vágólapra másolva!

Egy nigériai iszlamista csoport közölte szombaton, hogy kivégzett hét külföldi túszt. A foglyokat még február közepén rabolták el az észak-nigériai Bauchi szövetségi államban egy libanoni építkezési vállalat területéről.

Az Ansaru nevű szélsőséges szervezet egy iszlamista honlapon arab és angol nyelven kiadott közleményben tájékoztatott a túszok kivégzéséről, és képeket is közreadott róla. A szervezet közölte, azután végezte ki a túszokat, mert a brit és a nigériai hatóságok megpróbálták kiszabadítani őket, illetve helyi újságírók arról számoltak be, hogy brit harci gépek jelentek meg Bauchi légterében.

Egyelőre sem brit, sem nigériai hivatalos források nem reagáltak az iszlamista csoport közleményére. A szélsőséges fegyveresek február 17-re virradóra raboltak el hét külföldi munkást Bauchi államban, ahol megostromolták a Setraco libanoni építkezési vállalat épületegyüttesét. Az elrabolt munkások között egy brit, egy olasz, egy görög és négy libanoni állampolgár volt, közöttük két nő. Ez volt a legsúlyosabb, külföldieket érintő emberrablás a többségében muzulmánok lakta északi országrészben.

Az Ansaru kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, és a Boko Haram szekta egyik ágának tartják. A Boko Haram iszlám államot akar kikiáltani a fele-fele arányban muzulmánok és keresztények lakta, 160 milliós lélekszámú Nigériában, Afrika első számú kőolajtermelő országában.