Vérfürdő a szíriai rendőrakadémián

Vágólapra másolva!
A Bassár el-Aszad elnök által vezettet szíriai rezsim biztonsági erőinek legalább 34 tagja halt meg vasárnap hajnalban, miután a felkelők megtámadtak egy rendőrakadémiát az északi Aleppó tartományban. Egy műsik városban a felkelők egy börtönt is elfoglaltak, és szabadon eresztettek több száz foglyot.
Vágólapra másolva!

"A lázadók elfoglalták a rendőriskola nagy részét Hán-el-Aszal településen, ahol nyolc napja robbantak ki heves összecsapások" - jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A szervezt nem közölte, hogy a felkelők között nmennyi az áldozat. A lázadók szombaton kezdték a támadást az akadémia ellen. A harcok egész éjjel zajlottak. Hán-el-Aszal a rezsim utolsó bástyája a tartomány nyugati részén.

Még északabbra, Raka tartományban a dzsihadista an-Nuszra Front és más lázadócsoportok szombat éjjel ellenőrzésük alá vontak egy börtönt, és rabok "százait" szabadították ki - közölte még a jogvédő szervezet, amely aktivisták és orvosok kiterjedt szíriai hálózatától kapja híreit. Jelentése szerint "több napon át tartó összecsapások után a hadsereg visszavonult Raka központi börtönétől". Néhány foglyot a támadók átvittek a szomszédos Tell-Abjad városába, s ott "iszlám törvényszék" elé állítják őket.

Az Eufrátesz folyó mentén fekvő tartományi székhely, Raka stratégiai fontosságú város a török határ közelében, ahol szombaton több tucat katona és felkelő halt meg heves harcokban. Országszerte legkevesebb 156 halálos áldozatuk volt szombaton az erőszakcselekményeknek.