Ferenc pápa fiatalkorú elítélteknek misézett

Vágólapra másolva!
Fiatalkorúak börtönében tartott misét Ferenc pápa nagycsütörtökön. Az elítéltek gitárral és énekkel kísérték a szertartást.
Vágólapra másolva!

A római Casal del Marmo fiatalkorúak börtönét kereste fel nagycsütörtökön Ferenc pápa, aki 59 elítélt előtt mutatta be az utolsó vacsorát idéző misét. A börtön 59 lakója gitárszóval és énekkel kísérte az intézet kápolnájában bemutatott misét, amelyet az egyházfő Agostino Vallini bíborossal, a pápa római helytartójával és a börtön lelkészével koncelebrált.

A 14-21 éves őrizetesek többsége külföldi, észak-afrikai és roma származású. Katolikusok, ortodoxok és muszlimok is vannak közöttük.

A Vatican Insider olasz hírportál szerint Ferenc pápa Agostino Casaroli, az 1998-ban elhunyt volt szentszéki államtitkár példáját követi, aki évtizedeken át járt a börtönbe, és segítette a büntetésüket töltő fiatalokat. A pápa ezzel a gesztussal felhívja a figyelmet a túlzsúfolt olaszországi börtönökre is: az összesen közel 45 ezer rabot befogadni képes olasz börtönökben húszezerrel többen zsúfolódnak össze.

Ferenc elődje, XVI. Benedek csak pápasága első két évében végezte maga a lábmosást, később papoknak adta át ezt a feladatot. A ceremóniával Jézus gesztusára emlékeznek, aki a keresztre feszítése előtt megmosta a 12 apostol lábát az alázatosság jegyében.

Nagypéntek délután a pápa vezeti a liturgiát a Szent Péter-bazilikában, este pedig a Via Crucis keresztútját a Colosseumnál. Az ókori amfiteátrum és a vele szemben levő Palatinus domb közötti téren elevenedik meg Krisztus életének utolsó szakasza, a 14 stáció.